In dosarul RAFO Onesti-Carom, Corneliu Iacobov a fost pus oficial sub acuzare la inceputul acestei saptamani de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare.

Printre ceilalti 19 invinuiti in dosar se numara omul de afaceri Ovidiu Tender si actionarii firmei proprietare, precum si fostul director general al RAFO. Anchetatorii vor mai urmari si modalitatile in care acciza si taxa de drum rezultata in urma procesarii nu au fost virate bugetului de stat, prejudiciul stabilit fiind de aproximativ 3.000 de miliarde de lei.

Acestea sunt, in cateva cuvinte, primele masuri care vor incerca sa clarifice dimensiunile reale ale devalizarii rafinariei din Onesti. Singurul lucru cert pana la aceasta ora ramane valoarea datoriilor, 18.000 de miliarde de lei.

Datorii ce tocmai urmau sa fie sterse de fosta guvernare PSD prin intermediul unei ordonante de urgenta care, chipurile, nu le-ar fi anulat (fiind vorba de o societate privata), ci le-ar fi transferat la AVAS pentru a fi recuperate. In acest mod simplu, Adrian Nastase credea ca poate impaca pe toata lumea.

Si pe clientii politici, si pe salariatii de la RAFO, cele doua categorii care i-ar fi rezolvat campania electorala in zona. Restul, adica adevaratele consecinte ale operatiunii, acoperirea datoriilor din banii populatiei si mentinerea in continuare a unui management fraudulos in rafinarie, nu a contat absolut deloc.

Dar iata ca vremurile i-au fost potrivnice dlui Adrian Nastase, a pierdut alegerile, iar noua putere executiva a emis o noua ordonanta de urgenta care suspenda pentru 90 de zile aplicarea celei date de PSD. In paralel cu ancheta Parchetului, ordonanta Tariceanu se va discuta acum in Senat, un moment care a generat o serie de luari de pozitie din partea pesedistilor.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca el va vota in favoarea ordonantei lui Tariceanu, spunand, ca omul care nu a avut o legatura personala cu afacerea, ca nu-l deranjeaza "sub nici o forma aceasta suspendare".

La randul sau, Victor Ponta, presedintele Tineretului Social-Democrat, a declarat, printr-o insiruire de filipice ieftine, dar in care s-a contrazis singur, ca va propune grupului parlamentar din Camera Deputatilor sa nu voteze actul normativ, desi "ordonanta emisa de Guvernul Nastase a fost o ghiulea de piciorul PSD (...) Sa gresesti nu e foarte grav, ci sa perseverezi in greseala.

Important este acum sa intelegem unde am gresit si sa nu gresim din nou".

Fara discutie, insa, cea mai importanta luare de pozitie, din punctul de vedere al responsabilitatii in exercitarea actului de guvernare, este cea a fostului premier, Adrian Nastase. Acesta, in totalul dispret fata de cetatenii care trebuiau sa plateasca cele 18.

000 de miliarde de lei, spune ca, dupa ce a vazut votul de la Onesti la alegerile prezidentiale, nu mai este sigur ca a facut bine emitand ordonanta: "Banuiam ca impactul unei aparari a locurilor de munca de la RAFO ar fi trebuit sa produca un rezultat foarte favorabil pentru candidatul PSD la prezidentiale". Adica pentru sine.

Adrian Nastase recunoaste singur ca, pana la urma, el insusi era cel mai important in problema RAFO, problema in care mai sunt amestecate delapidari, spalari de bani si evaziune fiscala. Ca atare, nici nu mai conteaza cum va vota acesta in Parlament ordonanta. Conteaza doar comportamentul sau duplicitar, amoral fata de cetatenii care, la un moment dat, il ajutasera sa ajunga in fruntea Romaniei.

Conteaza doar ipocrizia permanenta din discursul sau, in care dubleaza adevarul cu minciuna. De fapt, Adrian Nastase crede prea putine din ceea ce spune.