Consiliile de administratie a Petrotrans si Conpet vor fi inlocuite dupa ce o ancheta a Corpului de control al ministrului Economiei a evidentiat implicarea unor persoane din conducerea societatii Petrotrans in disparitia unor importante cantitati de produse petroliere.

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat, ieri, ca a fost constatata lipsa a circa 100.000 tone de produse petroliere, cu ocazia inventarierilor executate pentru preluarea unor active ale Petrotrans de catre Conpet. Intr-un inventar realizat la data de 1 iulie 2004 apare o pierdere de 14.000 tone, insa la data de 11 august 2004, cind a fost refacut inventarul, lipseau 96.

730 tone de produse petroliere, cu o valoare totala de circa 1.500 miliarde lei, a adaugat Seres. Seful Corpului de control al ministrului Economiei, Madalin Bors, a spus ca din declaratiile gestionarilor rezulta ca anumite persoane din conducerea Petrotrans "au sugerat" sa nu fie trecute in inventar cantitatile reale de produse petroliere existente.

Seres si Bors au mai afirmat ca, potrivit declaratiilor gestionarilor, inventarele efectuate pina la data de 1 august 2004 nu au fost conforme cu realitatea, iar directorul tehnic de la acea data, Gilca Ion, a sugerat gestionarilor sa nu treaca in documente cantitatea exacta a pierderilor.

Pe baza cercetarilor efectuate s-a stabilit faptul ca inventarele nu au fost legale, intrucit stocurile de produse petroliere existente in conducte s-au determinat pe baza declaratiilor pe propria raspundere a gestionarilor, si nu pe aplicare unor metode cunoscute de masurare a debitelor, a precizat Seres.

Exista o filiera de valorificare a produselor

Verificarile efectuate de Corpul de control al ministrului Economiei ridica ipoteza existentei unei posibilie filiere pentru valorificarea produselor petroliere sustrase din conductele Petrotrans, prin intermediul unor benzinarii particulare.

Printre numele persoanelor posibil implicate, ministrul Economiei a amintit numele fostului director tehnic al Petrotans, Gilca Ion, si Constantin Moise, gestionar sef la depozitele din Constanta ale societatii.

Printre persoanele care au detinut sau detin statii de distributie asociate cu reteaua de valorificare a produselor disparute de la Petrotrans, Seres i-a nominalizat pe Dumitru Martin, care, potrivit ministrului, este fratele fostului prefect de Constanta, pe Ion Draica si Nicusor Constantinescu, asociat la o firma de paza.

Seres a spus ca a inaintat Parchetului National Anticoruptie si Inspectoratului General al Politiei - Directia Investigare a Fraudelor rezultatele verificarilor Corpului de control. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a anuntat ca il va da in judecata pe Seres, si ca ii va cere daune materiale de un miliard de euro.