Protestele de amploare din Franta, organizate impotriva planurilor guvernamentale de a flexibiliza programul saptamanal de lucru de 35 de ore, au dat nastere temerilor ca referendumul pentru adoptarea Constitutiei Europene ar putea fi, de asemenea, afectat, relateaza EUobserver.

Aproape 500.000 de demonstranti din Paris, Marsilia, Bordeaux, Toulouse, Lyon si Lille s-au reunit pentru a protesta impotriva unui proiect legislativ ce ar putea permite angajatilor sa lucreze mai mult de 35 de ore pe saptamana, atat timp cat acest lucru este aranjat de comun acord cu angajatorii.

Saptamana de lucru de 35 de ore, introdusa in 2000, a fost vazuta drept marea realizare a Guvernului socialist precedent. In prezent, exista temeri ca nemultumirea francezilor ar putea afecta modul in care acestia vor vota in cadrul referendumului din iunie. Temerile au fost subliniate de faptul ca cel de-al doilea mare sindicat din Franta (CDT) s-a declarat public impotriva proiectului de lege.

Sindicatul reuneste in jur de 700.000 de membri si este reprezentat pe scara larga in cadrul companiilor de stat, precum SNCF (Societatea de cai ferate).

Un alt element important in aceasta dezbatere sunt temerile legate de directiva europeana privind sectorul de servicii din Uniunea Europeana, menita sa duca la liberalizarea pietei de profil. Multi sunt de parere ca aceasta directiva va scadea nivelul protectiei sociale si al salariilor.

Cu toate acestea, Jean-François Cope, purtator de cuvant al Guvernului de la Paris, a declarat pentru un cotidian francez ca noua prevedere va oferi mai multe optiuni angajatilor.

La temerile Guvernului legate de efectele pe care aceasta dezbatere

le-ar putea avea asupra Constitutiei se adauga un sondaj realizat de publicatia Journal du Dimanche, ce arata ca 46 la suta dintre cei chestionati sunt indecisi cu privire la votul pe care vor fi chemati sa-l dea.

Numai 25 la suta dintre respondenti s-au declarat in favoarea noii Constitutii Europene, in timp ce 25 la suta dintre cei chestionati au declarat ca vor vota impotriva. Printre motivele celor care s-au declarat impotriva noii Constitutii Europene se numara teama ca Franta va deveni prea liberala, situatia economica si sociala a tarii si dezbaterea legata de aderarea Turciei la UE.

Economia zonei euro, mai "sensibila" decat cea din SUA

Economia din zona euro are nevoie de un deceniu pentru a ajunge la nivelul celei din Statele Unite si este mai puternic afectata de socurile economice si de recesiuni, se arata intr-un raport al Centrului pentru Politici Economice Europene, transmite Mediafax.

Potrivit raportului, perioadele de recesiune economica sunt rare de ambele parti ale Oceanului Atlantic si in cele mai multe cazuri se suprapun.

Totodata, comparand ciclurile economice din anul 1970 si pana in prezent, Institutul de analiza mai concluzioneaza ca impactul initial al socurilor economice asupra Statelor Unite este mult mai puternic decat cel asupra zonei euro, in ceea ce priveste consumul si bunastarea populatiei. Pe de alta parte, economia Statelor Unite pare sa isi revina mult mai rapid decat cea din zona euro.

"Economia europeana o ajunge din urma pe cea americana, dar perioada de recuperare dureaza in jur de 10 ani", mentioneaza raportul. Documentul, semnat de Lucrezia Reichlin si Domenico Giannone, face parte dintr-un proiect de cercetare mai amplu al lui Reichlin, care a preluat, in aceasta luna, conducerea Departamentului de cercetare al Bancii Centrale Europene (BCE).

In ultima perioada, oficialii din zona euro au dezbatut intens problema reformelor necesare pentru a impulsiona economia, al carei avans a fost de doar 2 la suta in 2004, comparativ cu 3,5 la suta, in Statele Unite.

Comisia Europeana a propus, recent, abandonarea tintei de a transforma zona euro in regiunea cu cea mai competitiva economie pana in anul 2010, in favoarea adoptarii unor politici destinate sustinerii intreprinzatorilor si echilibrarii economiei. Analistii se asteapta ca oficialii europeni sa adopte noua strategie in luna martie.