In clasamentul pe tari al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca (organism al UE) privind reducerea numarului de locuri de munca in 2005 se arata ca Marea Britanie este pe primul loc -, 269.907 de concedieri si numai 23.430 noi locuri de munca - urmata de Franta, unde 147.704 de angajati isi vor pierde slujbele si doar 10.714 vor avea noi joburi.

Pe ultimul loc este Grecia, unde se vor desfiinta in acest an 270 de locuri de munca dar nici nu vor aparea altele noi. In aceeasi situatie se afla Luxemburgul si Portugalia, unde vor disparea 8.000, respectiv 1.901 de locuri de munca dar, conform statisticilor Fundatiei Europene, nu se vor face angajari.

Intre noile tari admise, Polonia este pe primul loc in ceea ce priveste concedierile (61.772), dar aici vor aparea in acelasi timp si cele mai multe locuri de munca, dupa Marea Britanie - 21.020. In Belgia si Germania vor disparea aproximativ 40.000 de locuri de munca in acest an, in timp ce se vor crea 150, respectiv 2.050 de noi locuri de munca.

Aproximativ 19.000 de concedieri vor avea loc in Suedia si Italia in cursul acestui an; pe de alta parte, circa 400 de alte locuri de munca se vor crea in fiecare dintre aceste doua tari. In Irlanda vor disparea 13.026 de locuri de munca si vor fi create 3.165, iar in Olanda 110 - fata de cele 16.668 de concedieri. Finlanda va face in 2005, 9.776 de concedieri si 510 noi angajari.

Aproximativ 8.000 de locuri de munca vor disparea in Spania si Cehia, in timp ce numarul locurilor de munca nou create va ajunge la 1.500, respectiv 1.865. Slovacia este singura tara in care, conform Fundatiei Europene se vor crea de peste 10 ori mai multe locuri de munca decat cele desfiintate: 7.021, in comparatie cu 436 de concedieri.

Austria mentine balanta intre concedierile si angajarile care se vor face in acest an: 2.720, respectiv 2.340. Din cei 2.085 de concediati din Danemarca, doar 1.600 isi vor putea gasi noi locuri de munca.

161.000 de locuri de munca au disparut numai in ultimul trimestru

Cele mai afectate sectoare: manufacturier, transporturi, telecomunicatii si servicii financiare

Un studiu al European Restructuring Monitor arata ca, numai in ultimul trimestru al anului trecut, au fost restructurate 309 companii din 18 state UE, ceea ce a dus la disparitia unui numar de 161.090 de locuri de munca, devenite inutile in noile conditii economice.

Directorul Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca, Willy Buschak, a declarat ca restructurarea in domeniul industrial este in crestere, iar cele mai afectate sectoare sunt cel manufacturier, transporturile, telecomunicatiile si serviciile financiare.

Majoritatea restructurarilor au fost identificate in patru tari europene: Marea Britanie s-a confruntat cu 68 de astfel de cazuri, Germania si Polonia au avut cate 45 de astfel de situatii, iar Franta - 44. In acelasi timp, 74 de alte companii si-au extins afacerile, ceea ce a creat, in aceeasi perioada de timp, aproape 40.000 de noi locuri de munca.

In noile tari membre Polonia si Slovacia s-au inregistrat cele mai multe angajari: 15.000. Aproximativ tot atatea locuri de munca au aparut in Franta si Marea Britanie. Restructurare inseamna fie reorganizare pe plan intern, in cadrul unei companii, fie faliment si inchidere, fie schimbarea sectorului de activitate, fie outsourcing.

Ultimul termen desemneaza fenomenul prin care o societate comerciala isi transfera sectiile productive in tari in care forta de munca este mai ieftina. Daca o companie se restructureaza, acest lucru are un efect direct asupra locurilor de munca oferite, atat in ceea ce priveste numarul lor, dar si calitatea muncii cerute.

Specialistii Fundatiei Europene spun ca restructurarea companiilor este un fenomen mondial, cauzat de nevoia de adaptare la cerintele globalizarii. The European Restructuring Monitor este un serviciu de informatii al Fundatiei Europene. Aici se monitorizeaza cazurile de restructurare si se prezinta efectele acestui fenomen asupra pietei locurilor de munca.

Informatiile relevate sunt statistici minutioase care compara companii, sectoare economice sau tipuri de restructurare, si se bazeaza pe analiza ziarelor importante - sectiunea afaceri - din 18 state ale UE, intre care Cehia, Polonia si Slovacia, dintre cele nou admise.

in luna aprilie a acestui an, statisticile vor fi mai ample si vor contine informatii privind toate cele 25 de state membre ale UE, dar si Romania si Bulgaria.