Cazul unui cetatean roman cu o importanta functie in administratia centrala care este cercetat de procurorii Parchetului National Anticoruptie si ai Parchetului General,, dupa ce a primit spaga 2.000.000 de dolari de la o societate din Israel pe care a "ajutat-o" sa incheie o afacere cu una romaneasca cu capital de stat, ramane invaluit in mister.

Cu toate ca serviciile secrete si alte organisme abilitate sa faca cercetari premergatoare unui dosar penal au informat oficial procurorii despre tranzactia necurata, ancheta bate pasul pe loc si este tinuta la secret. Cert este ca tacerea procurorilor ii irita in acest moment pe ofiterii care au lucrat la acest caz.

Cercetarile analistilor financiari au pornit de la sesizarea unei banci din tara, potrivit careia intr-un cont deschis pe numele unui cetatean roman au intrat, din Israel, 2 milioane de dolari cu mentiunea "comision conform contract secret", bancherii suspectand tranzactia ca fiind de spalare de bani.

Din primele verificari, analistii au descoperit ca romanul era o importanta persoana publica cu functie de conducere in administratia centrala, motiv pentru care, folosindu-se de aceasta calitate, a intervenit pentru incheierea unui contract, in valoare de 300 de milioane de dolari, dintre o societate din Israel si una romaneasca cu capital de stat.

Pentru serviciile aduse firmei israeliene, ai carei parteneri ii erau foarte apropiati avand in vedere ca pentru o perioada a fost om de afaceri in Israel, incheind contracte care de cele mai multe ori au dus la faliment companiile sau s-au finalizat cu cercetari pentru evaziune fiscala, "functionarul" urma sa primeasca o importanta suma de bani.

Asa ca, omul si-a deschis initial un cont in Elvetia si ulterior un altul in Romania unde i-au fost virate cele doua milioane de dolari. Dupa ce si-a incasat banii, importantul "functionar" din administratia centrala a retras in numerar 600.000 de dolari si, pentru a se pierde urma banilor, a constituit depozite bancare de 1,4 milioane de dolari, pe care le-a lichidat insa destul de repede.

Dovezi certe

Cu banii retrasi, "functionarul" a cumparat titluri de stat pe care le-a vandut la foarte scurt timp, sumele obtinute astfel fiind repartizate intr-un depozit bancar de 300.000 de dolari, in achizitionarea unei masini de lux pe care a dat 250.000 de dolari, iar cu echivalentul in lei al celor 200.000 de dolari ramasi si-a creditat societatea la care era actionar.

In ceea ce priveste valuta in numerar retrasa initial din contul creat special pentru primirea mitei, "functionarul" a mai scos 150.000 de dolari, suplimentand creditarea firmei sale cu echivalentul lor in lei.

La finalul anchetei, analistii financiari au sesizat Parchetul National Anticoruptie in privinta "functionarului", punandu-le acestora la dispozitie toate documentele din care reiesea clar implicarea lui in afaceri ilicite si luarea de mita.

Mentionam ca societatea comerciala este un magazin de lux si a fost folosita drept paravan pentru reciclarea fondurilor ilicite, iar o parte a banilor obtinuti prin acte de coruptie a fost utilizata pentru rambursarea unor credite bancare.

Afrodita Cicovschi / Valentin Bolocan