Uniunea Europeana a amenintat Microsoft cu noi amenzi in cazul in care compania nu implementeaza un sistem mai simplu si mai ieftin prin care competitorii pot avea acces la datele referitoare la softul pentru servere.

Dupa ce a audiat cativa dintre competitorii Microsoft, biroul antitrust al UE a ajuns la concluzia ca sistemul creat de Microsoft pentru permiterea accesului concurentei la informatiile referitoare la codul sursa al aplicatiilor Windows pentru servere nu este satisfacator.

„In urma testelor realizate, am ajuns la concluzia ca acest sistem nu este deloc functional", a declarat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al biroului antitrust al Uniunii Europene.

Reglementatorii din domeniul antitrust al UE au amendat compania Microsoft cu suma record de 497 de milioane de euro anul trecut, dupa ce au constatat ca aceasta companie s-a folosit de monopolul detinut cu sistemul de operare Windows pentru a-si dezavantaja competitorii pe piata.

Printre altele, UE a decis ca Microsoft sa puna la dispozitia competitorilor sai informatii tehnice care sa le permita acestora dezvoltarea unor produse software care sa poata comunica mai bine in retelele Windows.

Microsoft a decis sa puna aceste informatii la dispozitia celor interesati prin intermediul unor licente, care au fost insa considerate de Comisia Europeana ca fiind prea scumpe.

Todd a adaugat ca competitorii Microsoft nu au avut nici acces la informatii in baza carora sa poata decide daca au nevoie sau nu de o astfel de licenta, Microsoft fortand pe toata lumea sa cumpere un pachet complet de licente.

In plus, distribuitorii de produse open-source precum Linux au fost exclusi din acest sistem, a mai adaugat Todd.

Purtatorul de cuvant al Microsoft, Jim Desler, spune ca UE nu a precizat ca Microsoft nu ar avea dreptul sa ofere contra cost aceste licente. Licentele Microsoft pentru accesul la informatiile tehnice indicate de UE au fost stabilite la sume intre 100 si 600 de dolari per server.

Todd a declarat ca UE ar putea impune amenzi de pana la 5% din vanzarile globale zilnice ale companiei, daca aceasta refuza sa coopereze mai bine.

„Comisia este rabdatoare, dar sunt limite in rabdarea pe care suntem dispusi sa o aratam", a declarat Todd.