Pe piata muncii, la ora actuala, este criza de ingineri specializati in IT, de contabili care stiu meserie cu adevarat, si de farmacisti. Acestea sint cele mai cautate meserii bine platite, in rindul absolventilor de studii superioare.

In cazul in care nu stiti ce meserie sa va alegeti sau doriti sa va reprofilati, atunci ar fi cazul sa va indreptati catre Academia de Studii Economice (ASE), Facultatea de Farmacie sau Politehnica.

Firme de renume sint dispuse sa plateasca cel putin cinci-sase sute de euro pentru un contabil care stie meserie, pentru un farmacist sau pentru un specialist IT.

„In domeniul contabilitatii exista foarte multi tineri absolventi, dar acestia nu stiu sa practice, pentru ca la facultate fac mai mult teorie. Firmele dispuse sa-i angajeze ofera un salariu bun, dar au si pretentii.

Se cauta in special absolventii Facultatii de Finante, care au habar de contabilitate. La farmacisti, cererea este mai mare decit numarul absolventilor.

Prin urmare, marile firme cauta oameni bine pregatiti. IT-istii sint la mare cautare, pentru ca acest domeniu este intr-o continua dezvoltare", ne-a declarat Dumitru Pelican, presedintele Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Cea mai cautata meserie in rindul muncitorilor calificati este cea de sudor in argon, categoria a VI-a. Un meserias adevarat poate cistiga chiar si peste 700 de euro pe luna.

Avem 400 de meserii noi

In ultimii 15 ani, in Nomenclatorul de meserii au fost inscrise in jur de 400 de meserii noi. 141 de ocupatii noi au aparut numai anul trecut. Domeniile bancar, marketing, imobiliar si IT au contribuit din plin la dezvoltarea Nomenclatorului.

Astfel, avem administrator bancar sau de sistem de securitate bancara, analist si consultant bancar, sales manager, formator de formatori, web designer, referent marketing, telebanker etc.

Noile afaceri au adus pe piata ocupatii ca tatuator, vinzator de produse naturiste, videojokey, videotecar, documentarist, operator de interviu, operator prompter, operator cifru, impresar artistic etc. „Inainte de 1989, nu exista o clasificare a ocupatiilor, ci doar niste indicatoare tarifare pentru muncitori.

Incepind cu 1992, Ministerul Muncii si Institutul National de Statistica au fost nevoiti sa faca o clasificare a meseriilor, care se actualizeaza in fiecare an. Toate ocupatiile noi sint publicate in Monitorul Oficial", ne-a declarat Stela Mirea, consilier la MMSSF.

Trei ocupatii unice in Europa

Nomenclatorul roman de meserii contine trei meserii unice in Europa: mediatorul sanitar, mediatorul scolar si mediatorul social.

Aceste ocupatii au aparut in urma unor proiecte desfasurate de un ONG rom, Romani CRISS, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si cel al Educatiei.

Mediatorul sanitar are misiunea de a-i inscrie pe romi la un medic de familie si de a le explica facilitatile de care pot beneficia. Cel scolar ii inscrie la scoala, iar cel social ii pune in legatura pe romi cu autoritatile locale.