Tonurile de apel au dat nastere unei dispute care se va termina in instanta. Conform legislatiei in vigoare, pentru utilizarea acestor melodii de pe Internet se plateste un procent din incasarile rezultate din folosirea lor.

Organizatiile care reprezinta firmele din domeniu si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor nu au cazut de acord, in urma negocierilor, asupra aplicarii prevederilor legii. Nici decizia Comisiei arbitrale de pe linga Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor nu a adus liniste.

Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor si Asociatia Romana a Operatorilor Nationali de Servicii Audiotext, ca asociatii care reprezinta furnizorii de servicii de comunicatii electronice, au decis sa atace anumite prevederi ale hotaririlor arbitrare emise la Curtea de Apel Bucuresti.

Nemultumirea procentului

"Principalele nemultumiri ale contestatarilor se leaga de stabilirea procentului la nivelul maxim prevazut de lege, de 10%, si de introducerea unui plafon minim de 3.000 de lei pentru fiecare ton descarcat.

Vom solicita revenirea asupra procentului maxim stabilit prin metodologie, de 10%, precum si eliminarea minimumului de 3.000 de lei, care nu este prevazut de lege si urca nejustificat pretul", spune Gheorghe Serban, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor.

Legea prevede un procent intre 1 si 10%, iar noi am propus 4-6%", a precizat acesta.

Fara cale de mijloc

"O intelegere pe cale amiabila intre reprezentantii celor doua parti este exclusa. Conducerea UCMR considera ca decizia Comisiei arbitrale ORDA trebuie respectata si ca nu mai sint necesare alte negocieri.

Nu avem ce sa mai negociem din moment ce Comisia de arbitraj a hotarit asa", a declarat Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Acesta a mai spus ca actiunea in instanta nu este justificata, insa este dreptul oricui sa aleaga aceasta cale.

Mare pret pe muzica

"Descarcarea unui ton de apel va deveni o operatiune mai costisitoare cu aproximativ 20% in cazul in care actualele prevederi ramin in vigoare.

Operatorii vor majora pretul de descarcare pentru a acoperi sumele platite ca drepturi de autor. In prezent, descarcarea unui ring-ton monofonic costa 0,9 dolari, iar pentru unul polifonic, aproximativ doi dolari.

Apreciez ca, in conditiile in care se mentin sumele stabilite prin hotarirea arbitrala, preturile vor creste cu aproximativ 20%", a mai spus Gheorghe Serban. Acesta mai considera ca unii operatori vor renunta sa mai ofere astfel de servicii si ca nu este exclusa aparitia pirateriei in domeniu.