Aparitia fotografiilor cu cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, avand in maini pasapoartele si legitimatiile de presa, a dat o noua turnura anchetei care a fost declansata pentru salvarea lor.

Primul element care a deschis o noua ipoteza pentru investigatori este acela ca din fotografiile care au ajuns la reprezentantul agentiei Reuters din Bagdad lipseste cel de-al patrulea personaj - Mohamed Munaf.

Cei care investigheaza cazul rapirii jurnalistilor romani nu exclud varianta ca intreaga operatiune sa fi fost pregatita inca dinainte de plecarea celor trei din Romania.

Anchetatorii de la Bagdad au reusit sa afle faptul ca fotografiile cu ziaristii romani au ajuns la reprezentantul Reuters pe un memory stick. Imaginea ostaticilor tinandu-si in maini documentele de identitate intra in "sablonul" rapirilor din Irak.

Conform pasilor care se inregistreaza in astfel de situatii, nu este exclus ca in urmatoarele zile rapitorii sa formuleze revendicari in schimbul eliberarii celor trei jurnalisti romani.

Toti cei implicati in ancheta refuza in continuare sa faca orice fel de comentariu pe aceasta tema, motivand ca orice capat de informatie scapat spre public ar putea ajunge si la urechile rapitorilor, iar astfel viata ostaticilor sa fie pusa in pericol.

Portretele celor trei ziaristi romani rapiti in Irak vor fi afisate joi intr-o piata centrala din Paris

Asociatia Reporteri fara Frontiere (RSF) si cotidianul francez Liberation s-au mobilizat in favoarea ziaristilor romani rapiti in Irak. O delegatie a celor doua institutii de presa se va deplasa miercuri la Bucuresti pentru a-si exprima alaturi de colegii lor din Romania solidaritatea si a manifesta pentru punerea in libertate a jurnalistilor ostatici, transmite din Paris AFP, preluat de Rompres.

In cursul unei conferinte de presa organizate vineri in capitala Frantei, secretarul general al RSF, Robert Menard, a anuntat ca portretele celor trei ziaristi romani aflati in captivitate in Irak - Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Ovidiu Ohanesian - vor fi afisate joi intr-o piata centrala din Paris.

In alocutiunea sa, directorul ziarului francez Liberation, Serge July, a mentionat caracterul "firesc" al exprimarii solidaritatii internationale in favoarea ziaristilor romani si a subliniat ca "nu se face nici o diferenta" intre situatia ziaristilor romani rapiti in Irak si cazul ziaristei franceze Florence Aubenas, rapita in Irak la 5 ianuarie si in legatura

cu care, de asemenea, pana in prezent, nu a fost formulata nici o revendicare, sau cel al ziaristei italiene Giuliana Sgrena, rapita si ea in Irak la 4 februarie si apoi eliberata, dar in conditii dramatice.

Tatal ziaristei franceze Florence Aubenas si-a exprimat si el "solidaritatea si compasiunea" in legatura cu situatia ziaristilor romani luati ostatici la Bagdad, tinand sa atraga atentia in mod special ca "ziaristii romani, ca si fiica sa se aflau in Irak pentru apararea unor valori fundamentale ale omului", intre care dreptul la informare si libera exprimare.

Cu acelasi prilej, a fost citit un mesaj din partea redactiei Prima TV.

Fotografii cu ziaristii romani rapiti in Irak

Posturile romane de televiziune au transmis, vineri la pranz, fotografii cu ziaristii romani rapiti in Irak, in care acestia isi prezinta actele de identitate si legitimatiile de presa. Fotografiile, preluate de la agentia Reuters, par a fi realizate dupa inregistrarea video difuzata marti seara de postul de televiziune Al-Jazeera.

Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian par a fi intr-o stare fizica destul de buna si poarta aceleasi haine ca si in inregistrarea video. Miscoci poarta ochelarii care ii lipseau in imaginile prezentate de Al-Jazeera, iar Marie Jeanne Ion are in continuare parul acoperit cu o esarfa galbena.

Cei trei sunt prezentati in picioare, in fata unui perete alb, lipsind, de aceasta data, insotitorul ziaristilor, Mohamad Munaf, cu tripla cetatenie: americana, irakiana si romana. Cei doi rapitori prezenti in fotografii, care ii flancheaza pe ziaristi, sunt probabil aceiasi cu cei din inregistrarea video si sunt imbracati, si de aceasta data, in haine obisnuite, avand pe cap insa alte keffieh.

In imaginea video, cei doi apareau cu keffieh alb si negru, in timp ce, in fotografii, unul dintre ei, cel din dreapta, are figura acoperita cu un material alb-rosu. Armele celor doi rapitori sunt tinute intr-o pozitie asemanatoare cu cea din inregistrarea video, nefiind indreptate direct spre ziaristi.

Familiile celor trei jurnalisti si a lui Mohamad Munaf - la Cotroceni

Membrii familiilor celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak au fost, vineri, la Palatul Cotroceni, au declarat surse oficiale. De asemenea, Administratia Prezidentiala a fost vizitata de rudele omului de afaceri irakiano-romano-american, Mohamad Munaf.

Ei s-au aflat pentru aproximativ o ora la Cotroceni si, cel mai probabil, au avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu, care conduce grupul operativ pentru solutionarea crizei. Prezenta la Cotroceni a membrilor familiilor jurnalistilor romani nu a fost mediatizata, la cererea acestora.