Inundatiile, criza ziaristilor, criza sistemului sanitar si crizele lui Traian Basescu sint doar citeva dintre motivele pentru care ar trebui sa ne luam adio de la ideea de eficienta si reusita a actualului guvern. Cabinetul condus de Calin Popescu-Tariceanu n-a reusit sa dovedeasca mai nimic.

Peste citeva zile se implinesc sase luni de la instalarea Guvernului Tariceanu. O jumatate de an in care romanii au simtit, din nou, adevarul dureros din zicala cu socoteala de acasa care nu se potriveste neam cu socoteala din tirg.

Un decont dureros se apropie, cu pasi mari, de administratia pedisto-liberala, dar, din pacate, pe culoarele Palatului Victoria nimeni nu pare sa inteleaga lovitura care pindeste dupa fiecare exersare a neputintei actualului Cabinet.

Sondajele de opinie arata groaznic: graficele de incredere si popularitate ale coalitiei guvernamentale, grasute si inaltute foc in lunile decembrie-ianuarie, s-au sfrijit ca vai de ele, aratind fata palida a unui Executiv debil, incapabil sa-si asume decizii majore.

Peste citeva saptamini se incheie sesiunea parlamentara. In lipsa unor proiecte de lege, care ar fi trebuit sa apara pe banda rulanta din birourile ministerelor, alesii neamului au taiat frunze la ciini, plictisindu-se teribil la o cafea pe fotoliile de miliarde ale bufetului luxos din Palatul Parlamentului.

Daca-i intrebi pe parlamentari ce-au lucrat in ultimele cinci luni, ridica din umeri aratind cu degetul spre Palatul Victoria.

Din birourile Executivului rasuna injuraturi la adresa Opozitiei care ameninta cu motiuni de cenzura. O motiune pentru legile proprietatii, o alta pentru pachetul de legi privind reforma in justitie. Neputinta si prostia guvernantilor, la care se adauga dorinta de razbunare a PSD, fac ca Romania sa fie o tara condusa cu frina de mina trasa.

Orice incercare de a duce lucrurile, macar, cu un pas inainte s-a transformat, in ultimele luni, intr-o sfortare imensa, dincolo de care se aud gemetele Cabinetului Tariceanu, contrele dintre ministrii PD – PNL – PUR si, mai nou, vocea sparta in figurile mo-tiunilor de cenzura a PSD-ului condus de Geoana.

Sansele de a schimba in bine aceasta stare de fapt sint putine. Actuala Putere o duce dintr-o criza intr-alta, pentru unele neavind nici o vina, pentru altele fiind indirect responsabila, cita vreme si liberalii, si democratii sint in arena politica deschisa dupa 1989, nefiind parasutati pe bancile Parlamentului sau pe scaunele Guvernului dupa alegerile de anul trecut.

Cind se dau de ceasul mortii cu legile proprietatii, Tariceanu, Boc si altii ca ei ar trebui sa-si ia citeva minute ragaz de aducere aminte a vremurilor in care actualii lor colegi de partid ar fi putut incheia, o data pentru totdeauna, acest circ al restituirii averilor confiscate de comunisti, dar n-au facut-o.

Viata, care nu lasa niciodata note de plata neachitate, le arata acum cit ii costa ezitarile din trecut. Pe linga ei, platim cu totii penalitati de intirziere pentru ca PD l-a avut pe Petre Roman in frunte, iar PNL a fost condus de Mircea Ionescu-Quintus, doi politicieni de duzina, pentru care proprietatea nu reprezenta mai mult decit un moft si care a fost tratata ca atare.

Inundatiile, criza ziaristilor, criza sistemului sanitar si crizele lui Traian Basescu sint doar citeva dintre motivele pentru care ar trebui sa ne luam adio de la ideea de eficienta si reusita a actualului guvern. Cabinetul condus de Calin Popescu-Tariceanu n-a reusit sa dovedeasca mai nimic.

Si, daca in lunile in care a fost pe val s-a dovedit a avea o criza acuta de idei salvatoare si eficiente, e greu de crezut ca va mai putea sa intoarca scorul in ultimele minute ale partidei.

Pentru ca, desi refuza cu incapatinare sa recunoasca acest lucru chiar si fata de colaboratorii sai cei mai apropiati, premierul Tariceanu stie foarte bine ca Traian Basescu e mai hotarit ca oricind sa-l schimbe de la conducerea Executivului.

N-a fost dragoste mare intre cele doua palate de la bun inceput, dar gafele facute de primul-ministru la intilnirea cu sinistratii, bilbiielile legate de modifica-rea Codului fiscal, problemele intimpinate la adoptarea noului Cod penal, si lista poate continua cu multe alte exemple, l-au facut pe Traian Basescu sa ajunga la concluzia ferma a inlocuirii lui Tariceanu.

Deocamdata, poate chiar pina spre toamna, premierul va mai ramine in functie. Basescu e jucator in arena politica si asteapta un moment prielnic pentru decapitarea Executivului. Acel moment va fi exact atunci cind poporul, exasperat si dezamagit, va avea nevoie de un tap ispasitor. Pentru linistirea maselor, el va purta numele Calin Popescu-Tariceanu. Sa fie primit!