Functionarii publici parlamentari urmeaza sa beneficieze de o serie de drepturi consistente prevazute in raportul comisiei de mediere dintre Senat si Camera Deputatilor la statutul functionarului public parlamentar, votat saptamana aceasta de Senat. Drepturile functionarilor publici urmeaza sa intre in vigoare daca si Camera Deputatilor va vota proiectul adoptat de Senat.

Deocamdata dezbaterile de la Camera s-au amanat.

Potrivit actului normativ, salarizarea functionarilor publici va fi diferentiata in concordanta cu importanta si complexitatea muncii pe care o depun, dar si in functie de "vechimea, disponibilitatea, confidentialitatea si fidelitatea acestora" in asigurarea bunei functionari a serviciului.

Topul salariilor de baza ale functionarilor publici de la Camera Deputatilor este dominat de salariul secretarului general, care are 38 de milioane, urmat de sefii de departament, cu 19.200.000, directorii, sefii de serviciu sau expertii cu 15 milioane, expertii cu 13.000.000 lei.

In plus, functionarii publici cu functii de conducere beneficiaza de indemnizatii in consecinta prevazute in legea functionarilor publici.

Ciocu' mic!

Functionarii publici sunt obligati sa pastreze secretul de serviciu, precum si confidentialitatea in legatura cu faptele de care iau cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia informatiilor de interes public. De aceea functionarii publici vor primi lunar 25% spor de confidentialitate "pentru pastrarea confidentialitatii documentelor care au acest caracter".

Pentru suprasolicitare neuropsihica functionarul public parlamentar primeste un spor de 30%. Sporul de vechime pe care il primesc functionarii publici poate merge pana la 30% pentru cei care au 30 de ani vechime. Daca este constiincios, functionarul public poate primi un salariu de merit - care se acorda anual si care poate fi pana la 20% din salariul de baza.

Functionarii publici care rezista doi ani in Parlament vor primi 5% spor de stabilitate - iar la fiecare an suplimentar inca 3%.

Propagandistii

Functionarii publici parlamentari au obligatia de a apara in mod loial prestigiul Senatului sau al Camerei Deputatilor (transformandu-se in propagandisti) si au obligatia de a se abtine de la orice act care ar putea aduce prejudicii de imagine sau intereselor institutiei pe care o reprezinta.

Daca, stimati cititori, va imaginati ca asta e tot, va inselati amarnic!

Daca au o vechime in munca de 30 de ani, din care 14 ani in Parlament, vor beneficia de o pensie de 80% din venitul brut avut in ultima luna de activitate. In plus, pensiile vor fi actualizate in functie de cresterea salariilor functionarilor aflati in activitate. Functionarii care indeplinesc varsta pensionarii isi pot continua activitatea cu aprobarea secretarului general al institutiei!

Pentru merite deosebite in activitate functionarii publici care au primit calificativul exceptional in ultimii cinci ani pot fi propusi pentru conferirea de decoratii.