Azi e ultima zi cind puteti depune declaratiile pe venitul global pentru anul 2004, fara a plati amenzi. Daca va aflati printre cei care ar trebui sa depuna declaratii si depasiti termenul legal de depunere a acestora - 16 mai - riscati sa fiti amendati cu sume intre 100.000 lei si 1.000.000 lei.

Insa daca amenzile sint platite in 48 de ore de la primirea notificarii, suma ce trebuie scoasa din buzunar este de 50.000 lei. Reamintim ca nu toti romanii trebuie sa-si declare veniturile la Fisc.

Depunerea declaratiilor este obligatorie pentru cei care s-au angajat sau si-au schimbat serviciul in 2004, precum si pentru cei care au venituri din mai multe surse - de la mai multe locuri de munca sau colaborari, din chirii ori din activitati independente. Nu trebuie sa depuneti declaratii daca aveti venituri din pensii sau daca nu v-ati schimbat locul de munca in 2004.

Nu trebuie sa va declarati veniturile nici daca va aflati printre cei care isi rotunjesc cistigurile din dobinzi, dividende, jocuri de noroc sau la bursa - care beneficiaza de impunere finala la sursa.

Cum se depun declaratiile

Declaratiile de venit se depun fie prin posta, fie direct la ghiseele administratiilor financiare din sectorul sau localitatea unde aveti domiciliul. Daca ati primit acasa plicurile cu formularele tip nu trebuie decit sa completati rubricile cu veniturile nete pe 2004 si sa le depuneti la posta.

Mentionam ca ANAF a trimis plicuri speciale pentru care nu trebuie sa platiti timbrul, nici sa completati adresa destinatarului - administratia financiara - aceasta fiind deja inscrisa pe formularul de declarare a veniturilor.

Daca n-ati primit declaratiile prin posta, trebuie sa faceti rost de formularele tip de la sediile administratiilor financiare sau de pe site-ul Internet al ANAF (anaf.mfinante.ro).

Cei care isi vor lua formularele de pe Internet pentru a le trimite prin posta trebuie sa cunoasca adresa administratiei financiare de care apartine cu domiciliul, precum si faptul ca plicul trebuie trimis cu confirmare de primire.

Aveti de primit sau de dat bani - doar Fiscul stie

Doar contabilii si angajatii de la Fisc pot sti daca aveti de luat inapoi bani sau, din contra, trebuie sa platiti impozite suplimentare. Calculul impozitului se dovedeste foarte complicat din cauza treptelor diferite de impozitare, precum si a deducerilor diferite din venitul impozabil.

Deducerile difera de la o persoana la alta in functie de tipul de activitate din care se obtin cistiguri, investitiile facute in asigurarea sau amenajarea locuintei ori numarul de persoane aflate in intretinere. Prin urmare, chiar si Fiscul calculeaza impozitele datorate de contribuabili cu ajutorul programelor informatice.

Numai ca acestea nu sint accesibile omului de rind pentru ca ANAF n-a inclus pe site-ul sau de pe Internet o sectiune de simulare a calcularii impozitului pe venitul global. (Raluca Barbuneanu)

Contribuabilii care anul trecut au facut investitii in locuinta pentru sporirea confortului isi pot micsora impozitul perceput de Fisc gratie unei deduceri in limita a 15 milioane de lei.

Deducerea va fi luata in considerare doar in conditiile in care, pe linga fisele fiscale ce se depun o data cu declaratia de venit, se anexeaza copii ale documentelor care justifica lucrarile efectuate pentru imbunatatirea confortului termic.

Acolo unde lucrarile s-au realizat in regie proprie (de catre proprietarul locuintei sau imobilului), Fiscul accepta o declaratie pe proprie raspundere, pe linga facturile de achizitie a materialelor. Indiferent de marimea investitiei, statul recunoaste pentru anul 2004 doar maximum 15 milioane de lei.

Suma se deduce pe o singura declaratie de venit global, indiferent de numarul membrilor de familie care trebuie sa depuna astfel de declaratii. In formularul tipizat primit de la ANAF, deducerea se inscrie pe verso, la capitolul dedicat "deducerilor", mai precis la rubrica "G2".

Va reamintim ca lista lucrarilor ce pot fi decontate include atit lucrari de sporire a confortului propriei locuinte, cit si lucrari efectuate de asociatia de proprietari pentru intregul imobil.

Ce impozite trebuie platite in functie de venituri

Venit anual total Impozit/an

Sub 30,2 milioane lei 18%

Intre 30,2 si 73 milioane lei - 5,436 milioane lei + 23% pentru veniturile ce depasesc 30,2 milioane/an

Intre 73 si 117 milioane lei -15,28 milioane lei + 28% pentru ce depaseste 73 milioane/an

Intre 117 si 163 ,5 milioane lei -27,6 milioane lei + 34% pentru ce depaseste 117 milioane/an

Peste 163,5 milioane lei -43,41 milioane lei + 40% pentru ce depaseste 13,625 milioane lei/an