Complexul National Muzeal "Astra" - Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus" din Sibiu a vernisat marti expozitia "Mestesugari habani in Transilvania. Influentele artei habane in arta populara saseasca".

Pornind de la evenimentele istorice, prezentarea tipologiei si decorului de pe ceramica habana transilvaneana, influentele faiantei habane si slovace intervenite asupra mestesugului olaritului din centrele autohtone transilvanene de la Saschiz si Turda, se trece in "interiorul" casei sasesti, in care decorul si

cromatica artei habane au influentat mobilierul pictat si textilele viu colorate.

Expozitia urmareste firul cronologic, imbinand documente si obiecte valoroase din colectia muzeului, marturii vii ale culturii si civilizatiei sasesti si habane din Transilvania.

Expozitia poate fi vizitata pana in luna septembrie.

Habanii stabiliti in Transilvania reprezinta un moment important in dezvoltarea olaritului din aceasta provincie romaneasca. Populatie de origine germanica, "anabaptistii" sau habanii au fost adusi in 1621, din Slovacia, de catre principele Gabriel Bethlen si asezati la Vintu de Jos.

La venirea lor in Transilvania, habanii produceau o faianta superioara, considerata de lux, fiind cumparata doar de printi, regi si inalti demnitari. Habanii au impulsionat dezvoltarea ceramicii transilvanene, prin imbogatirea repertoriului tehnologic, morfologic, ornamental si cromatic.