Fiscul a fixat tinta pe producatorii de tutun, alcool, pe cazinouri, fotbal si mass-media, adica pe afaceri care au prezentat risc mare de neplata a datoriilor catre bugetele statului, ne-a declarat ieri Daniel Chitoiu, vicepresedintele Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

„Dupa modificarea Codului de procedura fiscala, am trecut la o operatiune mai ampla de aplicarea a acestuia si de monitorizare a situatiei datoriilor la bugetele statului pe domenii de activitate. Incepem monitorizarea cu firmele din domeniile care au aratat, in timp, un risc mai mare de neplata, din industria tutunului, a alcoolului, din fotbal, jocuri de noroc, cazinouri si mass-media.

Avem unele informatii potrivit carora afacerile multor companii s-au mutat pe firme noi, lasand in urma firme cu datorii. Vrem sa verificam aceste informatii, sa vedem daca se confirma, de aceea am cerut date de la companii“, ne-a declarat ieri Daniel Chitoiu.

Fiscul pare decis sa scoata din piata firmele cu datorii la bugetele statului, in cazul in care acestea nu-si vor plati obligatiile restante. „Interesul nostru este sa-i executam silit si sa recuperam banii datorati bugetelor. Am initiat o serie de masuri concertate.

Daca firmele datoare nu-si platesc obligatiile in termen de 30 de zile de la somatie, declansam procedurile de insolvabilitate, adica le ducem la faliment“, a spus Chitoiu.

El considera ca invitatia adresata firmelor de a plati la timp este un avertisment. „Trebuie sa facem curatenie, sa clarificam situatia firmelor datoare, care induc riscuri mari in mediul de afaceri“, adauga Chitoiu.