Muzeul National de Arta al Romaniei in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si Réunion des Musées Nationaux (RMN) organizeaza expozitia-eveniment Umbre si lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX.

Expozitia va fi deschisa la sediul Muzeului National de Arta al Romaniei, in perioada 15 iulie-2 octombrie 2005.

Evenimentul este plasat sub inaltul patronaj al domnului Jaques Chirac, presedintele Republicii Franceze si al domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei si constituie cea mai importanta manifestare expozitionala cu patrimoniu artistic din strainatate gazduita de tara noastra dupa anul 1990.

Expozitia a fost initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta pentru a fi itinerata in primele doua tari integrate in 2004 in Uniunea Europeana - Ungaria si Polonia.

In urma vizitei la Bucuresti, in anul 2003, a Ministrului Culturii si Comunicarii din Franta, domnul Jean-Jacques Aillagon, proiectul a fost extins si in Romania, tara care urmeaza sa se alature Uniunii Europene in 2007.

Saptezecisisapte de lucrari apartinand unor muzee de renume din Paris - Luvru, Orsay, Muzeul National de Arta Moderna - Centrul Pompidou, Muzeul Picasso, - precum si din alte regiuni ale Frantei - Muzeul de Arta din Lyon, Muzeul de Arta din Dijon, Muzeul de Arta din Montpellier si Muzeul de Arta din Rouen - vor alatura pe simezele Muzeului National de Arta

al Romaniei nume celebre precum De la Tour, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix, Corot, Cézanne, Matisse, Picasso, Braque.

Expozitia isi propune sa familiarizeze publicul roman cu pictura franceza, din secolul al XVII-lea si pana la finele secolului al XX-lea, prin intermediul unei teme ce s-a afirmat ca o caracteristica a picturii franceze.

Cele patru secole ilustrate in expozitie sunt desemnate prin metafore sugestive pentru caracteristicile artei franceze: secolul al XVII-lea este secolul vanitatii si adevarului, secolul al XVIII-lea este epoca Delicatetii in filigran, secolul al XIX-lea se ocupa de Analiza naturii, iar secolul trecut ilustreaza Arta reconsiderata.

Pictura franceza in Bucuresti

In data de 15 iulie, la Muzeul National de Arta din Romania (MNAR) va avea loc, vernisajul celei mai importante manifestari expozitionale cu patrimoniu artistic din strainatate gazduita in Romania dupa 1990. Intitulata "Umbre si lumini. Patru secole de pictura franceza. Secolele XVII-XX".

Expozitia cuprinde tablouri ale unor pictori cum sunt Picasso ("Cititoarea"), Matisse, Cezanne ("Ispitirea Sfantului Anton") si Pissarro, Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix, Braque.

In aceasta expozitie-eveniment picturi ale celor mai mari nume din arta franceza, sunt expuse, in ordine cronologica, in patru-cinci sali ale aripei Stirbei a MNAR. Tablourile sunt imprumutate de la aproximativ 20 de muzee din Franta.

Fiind initial un proiect destinat noilor tari intrate anul trecut in Uniunea Europeana, Poloniei si Ungariei, expozitia a trecut pana acum prin Praga, Varsovia si Budapesta, iar dupa Bucuresti va ajunge si la Sofia. In urma vizitei la Bucuresti, din 2003, a ministrului Culturii si Comunicarii din Franta, Jean-Jacques Aillagon, proiectul a fost extins si in Romania.

Lucrarile apartin unor muzee renumite din Paris, Luvru, Orsay, Muzeul National de Arta - Centrul Pompidou, Muzeul Picasso, Muzeul de Arta din Lyon, Muzeul de Arta din Dijon, din Montpellier si cel din Rouen.

Expozitia isi propune sa familiarizeze publicul roman cu pictura franceza, fiecare secol fiind desemnat prin metafore sugestive pentru trasaturile caracteristice ale artei franceze: secolul al XX-lea este, de exemplu, "Arta reconsiderata". Cu ocazia acestui eveniment vor avea loc concursuri pentru copii, la radio, la televiziune (Realitatea TV), in cadrul unei campanii publicitare a expozitiei.

Transportul cu obiectele de arta in valoare de 230 milioane de euro a intrat, joi, prin Vama Nadlac, operele de arta fiind incarcate in trei camionete de cate 3,5 tone, iar autoritatile vamale au asigurat de-a lungul intregului traseu paza si protectie.

Gheorghe Mateut, seful Directiei Regionale Vamale Arad, a declarat ca firma de transport a avut toate documentele necesare introducerii in tara a obiectelor de arta.

Acest eveniment este plasat sub inaltul patronaj al lui Jaques Chirac, presedintele Frantei si al presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Expozitia este organizata in colaborare cu Reunion des Musees Nationaux din Franta, Ministerul francez al Culturii si Comunicatiei, Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si MNAR.

Incepand cu ziua de 15 iulie, expozitia va putea fi vizitata pana pe data de 2 octombrie. Pretul biletului de intrare va fi 150.000 lei.