Niciodata judetul Bacau nu a fost lovit de un potop de asemenea proportii. Nu o spun doar batranii, ci si specialistii de la Directia Apelor Siret. Cateva exemple sunt edificatoare in acest sens: debitul Trotusului a crescut intr-o noapte de la 42 la 2.000 de metri cubi pe secunda, Tazlaul de la 7,8 la 800 mc/sec, iar Bistrita si-a sporit debitul de la 11 la 1.100 mc/sec.

Municipiu sub ape

Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o paraul Negel, un fir de apa despre care multi bacauani nici nu stiau ca exista. Acesta a crescut de la 0,14 mc/sec la 68,8 mc/sec, adica de aproape 500 de ori. De altfel, aceasta apa a inundat ieri toata partea de nord a municipiului Bacau, pana aproape de centru, pe unele strazi apa fiind de un metru adancime.

Jumatate din oras a ramas fara electricitate, ca urmare a inundarii a doua posturi de transformare. Tot orasul a ramas insa fara apa potabila, fiind intrerupta aductiunea de la Valea Uzului.

Doua poduri importante din oras au fost inchise traficului. Cel de peste Bistrita trepideaza din cauza apei foarte mari si exista riscul sa se prabuseasca. Gara din Bacau era ieri inundata in totalitate. Practic, orasul este blocat, fara legaturi exterioare, fara curent electric si fara apa.

La Bacau au fost ieri ministrii Flutur si Atanasiu, care au survolat orasul si imprejurimile cu elicopterul. Autoritatile s-au dovedit insa complet depasite de situatie.

Vine viitura pe Siret

Specialistii de la Directia Apelor Siret, care acopera aproape toata Moldova, spun ca asemenea inundatii nu s-au mai semnalat niciodata. „Desi ploile s-au oprit, vor fi probleme foarte mari pe Siret, in judetele Vrancea, Galati si Braila. Debitul Siretului la Galati este aproape cat cel al Dunarii, adica 6.000 mc/sec.

Vom deversa barajele si vom provoca inundatii controlate, in zonele nelocuite”, a declarat Emil Vamanu, director tehnic la Regia Apelor Siret.

Trafic blocat

In judetul Bacau s-a decretat stare de urgenta. Trei persoane sunt decedate si cel putin trei sunt date disparute, sute de case inundate, iar traficul pe mai multe sosele nationale si judetene este intrerupt fiindca apa a distrus podurile. Practic, trei sferturi din judet se afla sub ape, care nu dau semne sa se retraga.

Cele mai dificile situatii se inregistreaza la Agas, Asau, Comanesti, Darmanesti, Targu-Ocna, Urechesti. Mii de familii din aceste localitati au fost evacuate. Cei 90 de copii din tabara de la Salatruc au fost de asemenea evacuati, iar tabara de la Valea Budului este izolata, drumul fiind inundat. Cateva zeci de localitati nu au curent electric.

O centralizare a datelor despre dezastru este inca imposibil de facut, dar pagubele se ridica la multe mii de miliarde de lei, dupa cum sustin autoritatile.

Ovidiu Pauliuc