Numarul victimelor inundatiilor a crescut la 19, dupa ce a fost confirmat decesul persoanelor anuntate ca fiind disparute, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre.

In judetul Vrancea, numarul victimelor este cel mai mare – 12; in judetul Bacau au fost inregistrate 4 victime si cate una in judetele Alba, Galati si Tulcea.

Conform datelor centralizate sambata dimineata, inundatiile din Bacau, Braila, Galati si Vrancea au afectat 103 localitati si 10.836 case, dintre care 509 au fost distruse.

Datele au fost prezentate de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, la o sedinta a comitetului pentru situatii de urgenta, condusa de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.

La nivel national, numarul caselor distruse se ridica la 652.

In cele patru judete, aproape 13.000 de persoane au fost evacuate din locuinte si cazate in scoli sau spitale si 13 localnici au decedat in urma viiturilor.

Alte doua persoane au murit in urma inundatiilor din Alba si Tulcea.

Traian Basescu a cerut o ancheta privind felul in care s-au transmis avetizarile meteorologice, in special in Vrancea, unde apele au facut 9 victime.

"Ordon sa se ancheteze imediat daca avertizarile au fost transmise pana la ultimul om. Numai asa se poate explica numarul mare de persoane decedate din judet", a spus seful statului.

Pagube in infrastructura

In judetele Bacau, Braila, Galati si Vrancea, a fost inundata o suprafata de 85.583 hectare terenuri agricole, apele revarsate afectand si infrastructura rutiera, prin avarierea unor tronsoane de 62 kilometri drumuri nationale, 149 kilometri drumuri judetene si 232 kilometri drumuri comunale.

La aceasta se adauga 122 poduri si 640 podete distruse.

pe larg in BBC