Pentru indoctrinarea politica, in tabara situata la 300 de kilometri de Moscova au fost adusi consilieri de la Kremlin.

Gleb Pavlovski, cel care l-a consiliat pe candidatul preferat de Moscova la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici, le-a spus tinerilor ca „revolutia portocalie“ a fost un complot si ca actualul presedinte Iuscenko ar fi fost otravit chiar de sustinatorii sai, pentru a capta simpatia electoratului si a Occidentului.

De asemenea, Pavlovski mai sustine ca dusmanii straini si interni ai Moscovei vor incerca sa declanseze o revolutie similara in Rusia. „O revolutie este o lovitura. Ei (americanii – n.red.) au mai incercat inainte si, in curand, vor incerca aici, probabil cu ocazia alegerilor pentru Duma de Stat din aceasta toamna.

Misiunea voastra este de a apara ordinea constitutionala in cazul in care izbucneste revolutia“, ii sfatuieste pe tinerii rusi cel care a ratat victoria in alegerile din Ucraina.

Un alt apropiat al lui Putin care a luat cuvantul in fata tinerilor adusi in tabara spre indoctrinare a fost Vladislav Surkov, adjunct al sefului Administratiei prezidentiale si liderul „politic tehnologic“.

„Misiunea organizatiei (Ai nostri-n.red.) este de a apara tineretul Rusiei de manipularile politice ale Occidentului“, a afirmat Surkov. Corturile, steagurile si echipamentele sunt in culorile alb-rosu ale tineretului putinian. „Ai nostri“ sunt instruiti sa lucreze in echipa si asimileaza tehnici specifice relatiilor publice.

Potrivit „The Times“, „Ai nostri“ se bazeaza pe simbolistica sovietica. Pe intregul parcurs al unei zile, chiar daca ploua cu galeata sau sunt temperaturi de peste 30 de grade, exista intotdeauna doi voluntari care pazesc o flacara eterna aprinsa in onoarea eroilor Uniunii Sovietice.

Fundalul sonor al fiecarei zile este asigurat de muzica patriotica din perioada URSS, iar instructorii politici subliniaza obsesiv glorioasa victorie a Uniunii Sovietice impotriva Germaniei naziste, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, subliniind ca Rusia trece, in momentul de fata, prin amenintari identice. „Acum este momentul critic“, sustine Boris Iakemenko.

„Multi dusmani se strang in interiorul si in afara Rusiei, de aceea noi trebuie sa-l ajutam pe Putin“, le spune Iakemenko tinerilor.

In tabara mai sunt unii tineri neinteresati de politica antiamericana. „Imi plac muzica si filmele americane“, mentioneaza pentru „The Times“ Olga, o tanara de 18 ani din Sankt Petersburg, orasul lui Putin. Un alt tanar, Ivan, de 17 ani, sustine ca a aderat la aceasta miscare pentru ca bunica sa a murit in cel de-al Doilea Razboi Mondial si el vrea sa serveasca Rusia.

Cu toate acestea, subliniaza reporterul ziarului „The Times“, mesajul antiamerican este evident. De exemplu, un desen din studioul de arta infatiseaza diplomati americani foarte grasi care cara valize pline cu bani si carti cu titlul „Ce sa faci in Rusia“. Explicatia desenului este: „Ai nostri vor invinge!“.

Multi dintre cei veniti sau adusi in tabara sustin ca vor iesi pe strazi pentru a apara Guvernul daca va avea loc o revolutie.

„Nu vrem o revolutie aici, vrem sa facem o tara mai puternica“, ii striga reporterului britanic tanara Xenia, de 16 ani, in timp ce alearga spre lac, unde prietenii ei vaslesc de zor intr-o canoe.