Renuntarea la anticipate a fost evenimentul care a influentat cel mai mult, saptamana trecuta, atmosfera in ringul bursier. La acest fapt s-a adaugat si emiterea ordonantei guvernamentale prin care SIF-urile isi vor modifica pragul de detinere din capitalul social la 1%, care a continuat sa aiba efecte in piata. Mai exact, apetitul jucatorilor pentru schimburi de actiuni s-a intensificat.

Mai mult, au aparut investitori care au introdus bani noi in piata, in principal in titlurile financiare si petroliere, dupa cum sustin chiar brokerii.

„Investitorii prefera stabilitatea si consecventa, iar evolutia bursei in aceste zile este cel mai bun exemplu“, declara Daniel Tomescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Swiss Capital.

„Anuntul Guvernului de renuntare la alegerile anticipate a dus la o crestere aproape generalizata a actiunilor cotate“, a adaugat brokerul.

Directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, afirma, la randul sau, ca evitarea alegerilor anticipate, cel putin deocamdata, i-a determinat pe investitorii care, pana mai ieri, manifestau prudenta sa intre in piata.

„Toate titlurile performante au fost la mare cautare, cele mai lichide fiind actiunile finaciar-bancare si petroliere“, adauga Pasol. Prin urmare, valoarea totala a schimburilor cu actiuni a urcat, saptamana trecuta, cu peste 72%, fata de perioada precedenta, fiind de aproape 126 milioane de lei.

Toti indicii bursieri au crescut, in aceasta perioada, cu 4%. Sectorul petrolier a avut o contributie semnificativa la aprecierea indicatorilor bursei, atat pentru titlurile Petrom (SNP), cat si Rompetrol Rafinare (RRC), fiind transmise foarte multe ordine de cumparare.

Spre deosebire de actiunile SNP, care au avut o evolutie constanta, titlurile RRC au inregistrat o crestere puternica, dupa care au aparut ordinele de vanzare din partea jucatorilor dornici sa-si marcheze profitul cat mai repede, dupa cum sustine Razvan Pasol.

Actiunile SNP au urcat, in perioada analizata, cu 2,3%, in timp ce titlurile RRC au crescut cu 10,3%. Transferurile cu titluri petroliere au reprezentat 24,4% din valoarea totala a tranzactiilor bursei.

SIF-urile au fost motorul pietei in prima parte a saptamanii, declara Pasol, dupa ce guvernul a emis ordonanta prin care pragul de detinere la aceste societati se ridica la 1%. Pretul titlurilor financiare a crescut cu 7,5% in aceasta perioada si detin o pondere de 53,7% din totalul transferurilor din piata.

Cea mai tranzactionata a fost SIF 5 Oltenia, cu o valoare saptamanala a transferurilor de 16,5% din totalul pietei.

Dupa o perioada de dezinteres din partea investitorilor, Banca Transilvania (TLV) a reusit, in ultima parte a saptamanii trecute, sa redevina atractiva. Pretul titlurilor TLV a depasit 0,81 lei/actiune, iar volumul de actiuni tranzactionate a fost in crestere. Schimburile de actiuni TLV au o pondere in valoarea totala a tranzactiilor bursei din aceasta perioada de 8,15%.

Pretul maxim al unui titlu TLV a fost de 0,83 lei.

Brokerii se asteapta ca si saptamana aceasta piata sa evolueze pozitiv. Apropierea datei de prezentare a rezultatelor financiare pe primul semestru 2005 va mentine actiunile SNP si RRC pe linie ascendenta.

Pasol spune ca este posibil ca titlurile considerate supraevaluate sa inregistreze scaderi dupa prezentarea rezultatelor financiare.