Iminenta debarcare din functie a procurorului sef al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, a declansat deja lupta pentru putere. Procurorul Adrian Horia Miclescu, adjunctul PNA, a demarat din timp strategia de preluare a scaunului de sef al institutiei, prin a sublinia in fata presei esecurile inregistrate de PNA in lupta impotriva marii coruptii.

Miclescu denunta sobru implicarea fostului partid de guvernamant in anchetele PNA si propune restructurari masive. Suparat-foc pe oamenii PSD infiltrati pe frontul anticoruptie, pe care ii vede vinovati de majoritatea esecurilor, Miclescu uita sa treaca in revista si dosarele in care a fost direct implicat si care au fost inchise cu NUP-uri scandaloase.

Surse judiciare sustin ca este foarte posibil ca tronul lui Amarie sa ramana vacant dupa 3 august, data la care va avea loc o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in timpul careia se va cere capul sefului PNA.

Scandalul declansat de ministrul Justitiei, Monica Macovei, care a demonstrat cu fiecare ocazie inutilitatea PNA, a avut ca efect condamnarea sefului acestei institutii, Ioan Amarie. Primul care a adulmecat mirosul de cadavru s-a dovedit a fi chiar adjunctul lui Amarie, procurorul Adrian Horia Miclescu.

Ca sa fie sigur ca seful sau nu mai poate fi resuscitat, Miclescu s-a apucat sa-l sufoce cu o serie de afirmatii prin care critica ferm activitatea PNA, ca urmare a managementului defectuos si otravirii acestei institutii de oamenii PSD.

Momentul pe care Miclescu si l-a ales pentru a declansa atacul nu este deloc intamplator, in conditiile in care, miercuri, la sediul CSM urmeaza sa aiba loc o sedinta in timpul careia se preconizeaza ca magistratii vor cere demisia lui Ioan Amarie.

Cu toate ca pe ordinea de zi a sedintei CSM sunt trecute cu totul alte probleme, surse din cadrul PNA nu au infirmat faptul ca se va lua in discutie "cazul Amarie".

Miclescu a speculat din plin ultimul esec rasunator al PNA, care a avut ca obiect eliberarea din arest a fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, si a doi dintre fostii angajati ai Primariei. Fata de acest dosar, instanta a decis ca procurorii nu au adus probe suficiente, care sa justifice anchetarea lui Dumitru Sechelariu in stare de arest preventiv.

Nu poate fi trecuta cu vederea nici achitarea judecatoarei Andreea Ciuca. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarat, la jumatatea lunii iunie, ca fosta presedinta a Tribunalului Targu-Mures, nu se face vinovata de luare de mita, sustragere sau distrugere de inscrisuri in forma continuata, si fals, acuzatii ce i-au fost aduse de aceiasi anchetatori anticoruptie.

Drept urmare, magistratii au hotarat sa ridice si sechestrul asigurator asupra bunurilor Andreei Ciuca.

Criticate inclusiv de Uniunea Europeana, esecurile PNA au fost explicate de Adrian Horia Miclescu. Acesta a aratat ca unul dintre motivele care au dus PNA de rapa, ar fi o decizie a Curtii Constitutionale, care a limitat drastic dreptul procurorilor PNA de a se implica in cazurile mari de coruptie care ii vizeaza pe inaltii demnitari.

In acest sens, Miclescu a explicat ca, daca pe firul unei anchete apare si numele unui personaj care face sau facea parte din zona parlamentara, ancheta este blocata, dosarul declinat, continuitatea anchetei se rupe, "iar riscurile sunt imense", a explicat Miclescu.

Pe de alta parte, spune procurorul general adjunct al PNA, "legile care reglementeaza anumite domenii, cum ar fi dobandirea ilegala a averilor sau abuzul in serviciu, sunt facute in asa fel incat Parchetul Anticoruptie nu poate avea competente de cercetare, chiar daca interventia sa s-ar impune".

Drept urmare, Horia Miclescu recunoaste ca "pestii cei mari" au scapat de fiecare data si, cel putin, pana in acest moment, PNA nu si-a justificat activitatea. In acest fel, Miclescu nu face altceva decat sa-i dea dreptate ministrului Monica Macovei, pe care o asmute si mai rau impotriva muribundului Amarie.

Miclescu puncteaza si pe faptul ca, la neajunsurile PNA "se adauga si blocajul produs de fostul partid de guvernamant, in mod deliberat. In acest sens, Miclescu si-a dat din nou cu parerea si a subliniat necesitatea restructurarii a 15 servicii din teritoriu ale PNA si eliminarea unor cadre din Bucuresti. "Sunt servicii care in 3 ani de zile nu au realizat nici un dosar de coruptie.

Se impune si o restructurare in randul personalului de la Bucuresti, pentru ca nu toata lumea lucreaza in acelasi ritm", a mai spus adjunctul lui Amarie.

Si de aceasta data Miclescu i-a cantat in struna lui Macovei care, nu de mult, a declarat ca ar exista probleme de independenta individuala a celor de la PNA, unii dintre procurori avand legaturi cu "diverse grupuri politice sau de alta natura".

Atunci cand vorbeste insa de restructurari, Miclescu uita sa-si treaca numele pe lista neagra. Acesta nu pomeneste o iota despre dosarul deputatului PSD Culita Tarata, urmarit penal de PNA pentru arendarea in mod dubios a terenurilor din Insula Mare a Brailei.

Rezolutia de neincepere a urmarii penale in cazul Culita Tarata s-a luat, in mare taina, la jumatatea lunii august a anului trecut. Deputatul a primit vestea cea buna chiar de la prim-procurorul sef adjunct al PNA, Adrian Horia Miclescu.

De remarcat este faptul ca solutia de NUP s-a dat pe sest, iar anuntul lui Culita Tarata, plasat in cadrul unei conferinte de presa, a fost facut abia dupa doua saptamani, intr-un moment in care atat adjunctul lui Ioan Amarie, cat si seful Sectiei 1 Penale, Vasile Draghici, care a instrumentat dosarul, se aflau in concediu.