O informatie incendiara pune pe jar autoritatile de la Londra, la o luna dupa atentatele teroriste de la 7 iulie, soldate cu 56 de morti si peste sapte sute de raniti. Marea Britanie ar fi fost avertizata, cu cateva saptamani inainte de ziua fatala, in privinta atentatelor, de catre responsabili sauditi, au scris ziarele „The Observer“ si „The Sunday Telegraph“.

Informatii privind intentia teroristilor de a ataca Londra ar fi fost transmise serviciilor secrete MI 5 si MI 6 de catre responsabilul cu securitatea din capitala Riad a Arabiei Saudite, sustine „The Observer“. Informatia este confirmata de ziarul „The Sunday Telegraph“, care il citeaza pe ambasadorul Arabiei Saudite in Marea Britanie, printul Turki al-Faisal.

Potrivit diplomatului, datele despre un potential atentat asupra Londrei ar fi „transpirat“ de la suspectii de terorism din regatul saudit. „Autoritatile britanice au primit, prin lunile aprilie - mai, rapoarte privind iminenta unor atacuri teroriste“, a declarat diplomatul, el insusi fost sef al serviciilor secrete saudite.

„The Observer“ citeaza insa o sursa a serviciilor secrete britanice, care neaga categoric ca acestea au primit vreo informatie care ar fi putut duce la evitarea atacurilor asupra serviciilor de transport in comun londoneze.

Ministerele britanice de Interne si Externe nu au comentat informatia, dar premierul Tony Blair a laudat, imediat dupa 7 iulie, serviciile secrete britanice, sustinand ca acestea nu pot fi acuzate de lipsa de profesionism.

Omul care a atras atentia autoritatilor saudite este, potrivit „The Observer“, Kareem al-Majati, promovat anul trecut la varful ierarhiei retelei Al-Qaeda in Golful Persic. Serviciile secrete saudite incearca sa stabileasca daca Majati a vorbit, pe mobil, cu autorii atacurilor de la 7 iulie.

O serie de convorbiri cu Marea Britanie, interceptate in perioada premergatoare atentatelor, au alertat autoritatile de la Riad, dezvaluind ca un grup terorist care activa in Anglia punea la cale o lovitura, scrie „The Observer“. Majati, care era de origine marocana si traia in Arabia Saudita, a fost ucis intr-un schimb de focuri cu politia, in luna aprile.

El este considerat „creierul“ atentatelor de la Casablanca, din 2003, si de la Madrid, din 2004.

In aceste conditii, ancheta britanicilor s-ar putea concentra pe pista Arabia Saudita, locul de nastere al lui Osama bin Laden.

Sambata, un suspect de 24 de ani, Yassin Hassan Omar, a fost inculpat pentru complot in vederea comiterii de asasinate si detinere de substante explozive in legatura cu atentatele esuate comise la 21 iulie la Londra, au anuntat autoritatile britanice.

Omar, care locuieste in nordul capitalei britanice, va comparea luni in fata justitiei, principalul cap de acuzare fiind tentativa esuata de repetare, la 21 iulie, a atacurilor teroriste din 7 iulie, soldate cu 56 de morti. Yassin Hassan Omar este acuzat ca a conspirat cu alte persoane neidentificate pentru a asasina calatori in mijloacele de transport in comun londoneze.

Alte sase persoane au fost inculpate anterior pentru ca nu au furnizat autoritatilor informatii in legatura cu atacurile din 7 iulie.

Un alt personaj-cheie suspectat ca ar fi facilitat atentatele de la 7 iulie, Haroon Rashid Aswat, a fost extradat ieri din Zambia. Aswat, in varsta de 30 de ani, a parasit Zambia la ora locala 09.00 (10.00 ora Romaniei) intr-un avion pus la dispozitie de guvernul britanic, a declarat un secretar de stat din cadrul Ministerului de Interne de la Lusaka.

Saptamana trecuta, presedintele Zambiei, Levy Mwanawasa, a aprobat oficial extradarea suspectului in Marea Britanie. Cetatean britanic de origine indiana, Aswat a fost arestat la 20 iulie in Zambia. El este cercetat si in SUA in legatura cu doua cazuri de terorism.