La o luna si jumatate de la alegeri si in plin dezastru provocat de inundatii, politicienii bulgari intorc pe toate partile formula de guvernare.

Daca primele doua variante guvernamentale de pana acum au cazut, reprezentantii Uniunii Poporului Bulgar (BNU) au venit cu o noua propunere: un guvern de uniune nationala, in care sa fie reprezentate principalele patru formatiuni politice.

„Este realist sa ne asteptam la o coalitie cvadripartita, formata din socialisti, castigatorii alegerilor, centristii din Miscarea Nationala Simeon al II-lea, Miscarea Turca pentru Drepturi si Libertati si Uniunea Poporului Bulgar, grupare de centru-dreapta, care va fi stabilita pana la finele acestei saptamani“, a declarat Stefan Sofianski, fost primar al Sofiei si co-presedinte al BNU, pentru

postul de radio „Darik“ din Sofia.

Potrivit agentiei Novinite, formula noului guvern, cabinet care va fi sustinut de Partidul Socialist, de Miscarea Nationala Simeon al II-lea, de Uniunea Poporului Bulgar si de Miscarea Turca pentru Drepturi si Libertati, va fi cunoscuta pana la sfarsitul saptamanii.

Ideea unei coalitii cvadripartite este sustinuta si de cotidianul sofiot „Dnevnik“, care scrie ca Socialistii si Miscarea Nationala Simeon al II-lea au ajuns la o intelegere pentru o colaborare in acest sens, impreuna cu partidul minoritatii turce si BNU.

„In formula de coalitie din patru partide, guvernul poate conta pe voturile a 182 de deputati din cei 240 ai Parlamentului de la Sofia“, scrie „Dnevnik“.

Ziarul citat mai precizeaza ca partidul Socialist il va nominaliza pe premier, iar in cazul in care liderul socialist Serghei Stanisev refuza candidatura, urmatorul pe lista este consilierul prezidential Ivailo Kalfin.

La randul sau, ziarul „Trud“ din Sofia o citeaza pe deputata Antonia Pirvanova (din partea Miscarii Nationale Simeon al II-lea) care sustine ca socialistii l-au propus pentru postul de prim-ministru pe consilierul prezidential Ivailo Kalfin.

Informatia a fost negata de vicepresedintele Partidului Socialist, Rumen Petkov, care a precizat ca Serghei Stanisev ramane propunerea socialistilor pentru sefia Guvernului.

Ivailo Kalfin, consilierul presedintelui socialist Gheorghi Pirvanov, a fost nominalizat, la finele lunii iulie, de catre premierul desemnat de atunci, Serghei Stanisev, in postul de vicepremier, dar si ministru de Externe si negociator-sef cu Uniunea Europeana.

Presa bulgara mai anunta ca actualul premier, Simeon de Saxa Coburg Gotha, nu doreste sa isi mai asume raspunderea pentru un nou mandat.

Nikolai Svinarov, ministrul Apararii in guvernul condus de ex-regele Simeon si vicepresedinte al Miscarii Nationale Simeon al II-lea, a declarat, ieri, ca formatiunea sa va participa la negocierile pentru formarea guvernului.