Pentru 100 de milioane de dolari, viitori turisti ai spatiului se vor putea imbarca pentru o calatorie in jurul Lunii incepand din 2008, dupa cum promite o societate americana asociata la Agentia spatiala rusa.

„Pentru prima data in istorie, o societate privata organizeaza o astfel de misiune inspre Luna. Ultimul astronaut s-a intors de acolo acum 32 de ani. A trecut ceva vreme. Este timpul sa ne intoarcem”, a dat asigurari Eric Anderson, directorul general al companiei Space Adventures, care a trimis in 2001 in spatiu prima persoana privata, pe omul de afaceri american Dennis Tito.

In 2008, doi turisti se vor putea imbarca la bordul unei navete Soiuz, pilotata de un astronaut rus, intr-o misiune botezata „DSE-Alpha”, care le va permite fericitilor alesi sa calatoreasca in jurul Lunii, la circa 100 km de suprafata sa.

Afacerea este de importanta strategica pentru Moscova, intrucat guvernul rus isi pune mari sperante in beneficiile acesteia, in termeni de marketing, tocmai pentru a face cunoscut potentialul rusesc.

O mie de amatori

Proiectul prevede doua optiuni: un sejur de 9 pana la 21 de zile cu o etapa pe Statia Spatiala Internationala (ISS) sau o calatorie direct spre luna de 8-9 zile.

Pretul unei astfel de calatorii este de cinci ori mai mare decat cel platit de Tito, insa e justificat de distanta parcursa (384.000 de kilometri) si de o etapa spatiala necesara pentru relansarea misiunii.

Patronul Space Adventures spune ca sunt deja peste o mie de persoane care isi permit sa suporte costul unei asemenea calatorii, majoritatea americani sau britanici, si ca a luat deja contact cu unii dintre ei. Pe termen lung, el spera sa le dea posibilitatea clientilor sa puna piciorul pe Luna.

Compania cu sediul in Virginia intentioneaza sa trimita si alti turisti in spatiu, insa doar pentru cateva minute si la preturi mai putin piperate. Pe 1 octombrie, de exemplu, va fi randul omului de afaceri american Gregory Olsen sa se alature echipajului ISS timp de o saptamana, dupa sute de ore de pregatire in Rusia.

El este al treilea civil care ajunge pe statia spatiala, dupa Dennis Tito in 2001 si africanul Mark Shuttleworth in 2002, platind pentru calatorie la fel ca si ceilalti doi, suma de 20,3 milioane $.