In timp ce numeroase microintreprinderi vor disparea, la buget vor intra mai putini bani, sustin reprezentantii mediului de afaceri.

Cabinetul Tariceanu a intors spatele mediului de afaceri, este concluzia reprezentantilor intreprinzatorilor privati, dupa 7 luni de guvernare. In loc sa-i sprijine pe micii intreprinzatori, Executivul ii taxeaza si le impune conditii care duc la desfiintarea lor, spun acestia.

Mai nou, strategia fiscala, la care se lucreaza de zor la Ministerul Finantelor, vine cu noi constrangeri pentru microintreprinderi. Astfel, micii intreprinzatori ar putea fi obligati sa plateasca impozit pe profit si sa angajeze maxim 5 persoane.

Dupa ce, la inceputul anului, impozitul pe venituri pentru microintreprinderi a fost dublat, de la 1,5% la 3%, Ministerul Finantelor modifica din nou regimul fiscal pentru micii intreprinzatori. „Ministrul Finantelor nu si-a facut bine calculele.

De unde va incasa impozit daca microintreprinderile nu inregistreaza profit sau sunt pe zero?”, se intreaba reprezentantii sectorului privat, apreciind ca statul va incasa mult mai putin la bugetul statului daca impoziteaza profitul microintreprinderilor si nu merge in continuare pe impozitul pe venituri.

„In prezent, are sau nu profit, o microintreprindere plateste impozit de 3% pe venit. In noile conditii, micul intreprinzator nu va da nici un leu la stat daca nu are profit”, sustine Marian Dumitrescu, prim-vicepresedintele Consiliului National pentru IMM.

In loc sa elimine doar acele firme – putine la numar – care platesc salarii mari fara achitarea contributiilor la stat, Ministerul Finantelor va incuraja evaziunea fiscala, respectiv vanzarea la negru a produselor, sunt de parere patronatele.

Reprezentantii mediului de afaceri acuza Guvernul ca nu ia masuri in baza unor studii si ca nu sunt consultati in ce priveste problematica sectorului privat. Ei cer insistent Guvernului sa nu aprobe strategia fiscala decat dupa consultarea mediului de afaceri.