Dupa o vara cumplita, in care au cazut sumedenie de poduri, sosele, sate si cai ferate, in care relatiile dintre presedinte si premier s-au subrezit precum legaturile din Alianta si din Coalitie, guvernul pare sa cedeze si el admitand ca are nevoie de o remaniere - desi premierul se face ca ploua: "cand o sa decid, o sa anunt". Problema e ca dl Tariceanu se decide greu si anunta tarziu.

Cateodata afla ultimul ceea ce urmeaza sa decida. Dl Tariceanu a observat in schimb ca marele "calendar" al prioritatilor Coalitiei, recent semnat, a intrat deja in intarziere ceea ce a facut-o pe dna Mona Musca sa nu mai creada in schimbarea presedintilor parlamentului: "daca voiau o faceau, am toate motivele sa nu cred in aceasta schimbare".

Probabil ca nici dl Tariceanu nu prea crede, avand in vedere ca dl Patriciu nu crede deloc - iar UDMR si PC, nici atat. De cand "grupurile de interese" s-au despartit, toate angajamentele starurilor Aliantei au devenit provizorii. Singurii pe care calendarul Coalitiei a izbutit sa-i mobilizeze sunt liderii PSD.

Dl Geoana care declarase zilele trecute ca "PSD nu e pregatit sa guverneze acum" fiindca trebuie sa se curete de coruptii care-i atarna "ca un bolovan de gat" a anuntat de la Bran ca "PSD si-a terminat perioada de reorganizare interna si vom incepe toamna ca o formatiune puternica si plina de energie". Asta inseamna social-democratie: D.I. Popescu plus energie.

O asemenea reorganizare si curatenie trebuie sa fi fost pe gustul busturilor lui Marx, Engels si Lenin - aflate in curtea unde si-a tinut PSD cursul scurt. Dl Nastase a avut astfel ocazia sa mai treaca o data "de la Marx la Coca-Cola", de la Engels la Mercedes si de la Lenin la dl Iliescu - in timp ce dl Geoana trece de la un bolovan la altul incercand sa le castige increderea.

Cu aceasta ocazie, PSD a anuntat ca daca se atinge cineva de busturile dlor Vacaroiu si Nastase din parlament face greva parlamentara si scandal international. Poate chiar o revolutie - sau chiar alegeri anticipate. Mai ales ca, profitand de propria sa neatentie, Parchetul General al dlui Ilie Botos a declarat ca alegerile trecute n-au fost fraudate.

Dl Botos nu stia nici el prea bine cum s-a ajuns la aceasta concluzie fara sa fie nimeni audiat - dar se vede ca justitia a ajuns la o asemenea perfectiune in mandatul sau incat nici nu mai are nevoie de probe sau de martori ci numai de "lumina verde" si de telefoane. In fond, poate ca are dreptate: nu alegerile sunt fraudate, ci alegatorii.

Dar cand toata tara e in apa pana la brau e greu sa mai distingi cine in ce-si baga picioarele. Iata un bun motiv de a-l cita pe presedintele Romaniei "tu-i papucii ma-sii" - si de a fugi in concediu.