In timp ce politia britanica se afla sub tirul presei in urma dezvaluirilor asupra circumstantelor uciderii electricianului brazilian confundat cu un terorist la metroul londonez, publicatia "Sunday Times" scrie ca Scotland Yard-ul a dejucat un atentat cu gaz toxic pus la cale de organizatia terorista Al-Qaida si care viza Parlamentul.

Atacul fusese pregatit cu un an in urma si prevedea eliberarea de gaz sarin, cu efect letal, in Camera Comunelor. Un politist a confirmat publicatiei, sub anonimat, ca planul prevedea un atac cu "bomba murdara" impotriva Parlamentului.

"Camera Comunelor era una din tintele lor, alta era metroul", a afirmat agentul.

"Atentatorii urmau sa foloseasca produse chimice pentru confectionarea unei bombe murdare si gaz sarin. In acest scop studiau toate instructiunile de utilizare", a mai precizat politistul.

Planul Al-Qaida, descoperit cu ajutorul unui informator

Intentia teroristilor a fost descoperita datorita decodarii unor e-mail-uri de pe computerele capturate de la persoane suspecte de terorism in Marea Britanie si Pakistan si cu ajutorul unui informator din tabara Al-Qaida.

Acesta a dezvaluit codul teroristilor si in felul acesta MI5 (serviciul de informatii intern britanic) si GCHQ ( centrul de ascultare al guvernului de la Cheltenham) au putut sa dejoace nu numai acest atentat, ci si altele despre care "Sunday Times" nu aminteste.

Operatiunea prin care a fost impiedicat acest atentat ar fi evocata intr-un document intern al politiei, sustine aceeasi publicatie, precizand ca detine documetul respectiv.

Scotland Yard-ul a refuzat sa comenteze acest anunt, un purtator de cuvant afirmand doar ca nu poate aborda subiectul "in acest moment", ceea ce echivaleaza aproape cu o confirmare.

In urma acestor amenintari, Parlamentul britanic face obiectul unor masuri de securitate intarite de cateva luni. Simptomele "clasice" ale intoxicarii cu gaz sarin sunt pupile marite si greturi, mergand pana la deces.

Cel mai celebru atac cu gaz sarin a fost cel din 1995 din metroul de la Tokio, cand, teroristii, membri ai sectei Aum, au lasat intr-un tren subteran o punga de plastic cu gaz sarin, pe care, inainte de-a fugi, au gaurit-o cu varful umbrelei. Vaporii dispersati au afectat 3.796 de oameni si au provocat 12 decese.