Bursa romaneasca este departe de a capata greutate in Estul european, cu toate ca acesta este obiectivul declarat al reprezentantilor acesteia.

Au avut loc unele schimbari, precum transformarea Bursei in societate pe actiuni, insa nu au avut forta sa redimensioneze piata, men-tinand-o la fel de redusa.

Oferta saraca de instrumente financiare, doar actiuni si obligatiuni, precum si numarul mic de companii puternice de pe piata fac ca valoarea medie zilnica a tranzactiilor sa se situeze intre 7- 9 milioane de euro.

Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) reuseste sa devanseze doar Slovenia, pe piata bursiera de la Ljubliana, valoarea medie a tranzactiilor zilnice fiind de doar 6 milioane de euro. Un studiu comparativ realizat de analistii de la societatea de brokeraj Vanguard demonstreaza faptul ca "piata noastra se afla la distanta mare de tripleta Polonia, Cehia, Ungaria".

In Polonia, lichiditatea medie zilnica a pietei actiunilor este de ordinul a 100 - 200 milioane de euro. Valoarea tranzactiilor ridicata indica prezenta in piata a investitorilor institutionali si a fondurilor straine consistente.

La bursa ceha, lichiditatea totala, de la inceputul lui 2005, nu a coborat sub 90 milioane de euro zilnic, in timp ce pe piata de capital maghiara, lichiditatea medie zilnica, doar in cazul actiunilor, se situeaza cel putin la 50 milioane de euro.

Polonia reprezinta, de altfel, intr-un pol bursier in Europa de Est, cu 30-40 de oferte publice initiale pe an si cu cativa emitenti straini noi adusi la cota bursei din Varsovia, se arata in analiza Vanguard.

Pe aceasta piata se pot tranzactiona actiuni, contracte futures si optiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, precum drepturi de subscriere, certificate de investitii, warrants, subscription warrants. Tranzactiile cu actiuni si derivate reprezinta fiecare aproape jumatate din piata, in timp ce obligatiunile si celelalte instrumente acumuleaza cam cinci procente.

Cele mai reprezentative sectoare de la Bursa din Varsovia sunt cele bancar, petrolier si telecomunicatii. Compania de telecomunicatii TP este cea mai capitalizata de la bursa poloneza. Se afla pe locul doi la lichiditate medie zilnica in acest an, cu variatii intre 17,9 si 33,7 milioane de euro. Dar, cele mai mari randamente se inregistreaza pe segmentul companiilor mici.

Anul trecut, indicele WIRR, care urmareste evolutia companiilor small-cap, a crescut cu 72,9%.

La BVB, sectoarele de referinta sunt, de asemenea, cele bancar si petrolier, insa in lipsa companiilor de telecomunicatii, pozitia a treia este ocupata de sectorul farmaceutic.

De asemenea, o importanta semnificativa o au cele cinci societati de investitii financiare, care la inceputul lunii august 2005, aveau fiecare o capitalizare de 220 - 300 milioane euro. Anul acesta au avut loc trei oferte publice, iar la Bursa de la Viena a inceput tranzactionarea indicelui ROTX construit pe baza celor mai reprezentative, lichide si capitalizate sase societati listate la BVB.

Potrivit analizei specialistilor de la societatea de brokeraj mentionata, piata de capital romaneasca prezinta un grad redus de diversificare a oportunitatilor de investitii in actiuni, in conditiile unei lichiditati totale a pietei de actiuni pana in 9 milioane de euro.

La bursa din Cehia, valoarea tranzactiilor cu obligatiuni au reprezentat, in primul semestru 2005, 35 - 40% din totalul pietei. Pe langa actiuni, pe aceasta piata se mai fac tranzactii cu unitati de fond. Ponderea cea mai mare, de peste 35%, o detine sectorul bancar, urmat de sectorul energetic si petrolier, cu o pondere de aproximativ 30%.

Acestea sunt, de altfel, cele mai lichide si capitalizate sectoare. Piata bursiera ceha prezinta un grad bun de diversificare a oportunitatilor de investitii in actiuni, potrivit studiului Vanguard. Ea este atractiva datorita unei imbunatatiri semnificative a profiturilor catorva dintre marii emitenti, asemenea situatiei de pe piata poloneza.

La Bursa de la Budapesta, se fac transferuri, pe langa actiuni si obligatiuni, cu titluri de stat, derivate si alte tipuri de instrumente financiare. La sfarsitul lunii iunie 2005, ponderea cea mai mare o detinea sectorul bancar, de 33%, sectorul petrolier, de 26,8%, si cel farmaceutic, cu o pondere de 18,2%.

La sfarsitul primelor sase luni ale acestui an, societatile bancare erau cele mai capitalizate, cu 32% din total.