In perspectiva integrarii, Romania a adoptat recent, printre altele, o norma europeana care stabileste "standarde minime pentru protectia viteilor".

Prevederi precum cea de la paragraful 8 din anexa la norma, care prevede ca "fiecarui vitel sa i se asigure spatiu suficient incat sa se poata linge", pot starni zambete, dar trebuie intelese de crescatori ca obligatii profesionale.

La fel va trebui tratata si masura potrivit careia viteii trebuie sa fie inspectati de proprietar de cel putin doua ori pe zi si sa nu li se puna botnita in perioada de intarcare.

Norma europeana precizeaza ca in categoria viteilor se incadreaza animalele din specia bovinelor, care au o varsta maxima de 6 luni, pentru care trebuie asigurate conditii minime de crestere si ingrasare.

Raportari stricte la UE asupra conditiilor de viata

Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei va trebui sa se asigure, prin directiile judetene sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, ca, in fapt, conditiile pentru cresterea viteilor sunt in conformitate cu prevederile actului normativ, care, pe parcurs, vor fi modificate, astfel incat sa respecte in totalitate normele europene.

Mai mult, Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei va trebui sa se asigure ca sunt efectuate inspectii sub responsabilitatea acesteia pentru a se verifica daca sunt respectate prevederile legii, iar numarul inspectiilor trebuie sa fie cat mai mare pentru a fi reprezentative din punct de vedere statistic.

Din momentul aderarii, autoritatea centrala sanitar veterinara romaneasca, la fiecare 2 ani, inainte de ultima zi lucratoare a lunii aprilie, va trebui sa informeze Comisia Europeana despre rezultatele inspectiilor efectuate in cursul celor 2 ani precedenti, indicand precis rezultatele si chiar si numarul acestora.

Mai mult, autoritatea romana va trebui sa acorde expertilor Comisiei Europene si ai statelor membre ale UE asistenta de maxima calitate, atunci cand fac inspectii in Romania.

In cazul in care Comitetul Veterinar Permament al UE constata nereguli, iar autoritatea romana nu ia masuri de indreptare a lucrurilor in termenul prevazut, Comisia Europeana poate merge pana la eliminarea Romaniei de pe lista tarilor terte din care este autorizat oficial importul de vitei.

"Porunca" a opta: viteii trebuie sa se poata linge fara dificultate

Lungimea boxei, egala cu lungimea corpului vitelului inmultita cu 1,1.

Potrivit art.3, Autoritatea sanitara veterinara centrala trebuie sa se asigure ca, incepand cu data aderarii Romaniei la UE, toate exploatatiile sunt conforme cel putin cu cerintele precizate in actul normativ.

Dintre acestea, cele mai interesante se refera la dimensiunile boxelor individuale, in care viteii nu vor mai putea fi tinuti dupa varsta de 8 saptamani, cu exceptia cazului in care un medic veterinar certifica necesitatea acestui lucru.

Latimea boxei trebuie sa fie cel putin egala cu inaltimea vitelului la greaban, iar lungimea acesteia trebuie sa fie cel putin egala cu lungimea corpului vitelului inmultita cu 1,1.

Cu exceptia celor individuale pentru izolarea animalelor bolnave, boxele trebuie sa aiba pereti perforati, care sa permita viteilor sa aiba contacte vizuale si tactile.

De asemenea, pentru viteii crescuti in grupuri, spatiul liber alocat si disponibil pentru fiecare vitel trebuie sa fie de cel putin 1,5 mp pentru fiecare vitel cu o greutate vie de pana la 150 kg, de cel putin 1,7 mp pentru fiecare vitel cu greutatea vie intre 150 kg si 220 kg si de cel putin 1,8 mp pentru fiecare vitel cu greutatea vie de 220 kg si peste.

Lantul sau funia - strict interzise

Pentru adaposturile destinate cazarii viteilor, normele sunt, de asemenea, extrem de stricte, incepand cu impunerea calitatii materialelor de constructie utilizate, a normelor de ventilatie, a calitatii instalatiilor electrice si a iluminatului, a normelor de curatenie si dezinfectie temeinica, a temperaturii si umiditatii aerului etc.

Mai mult, toate echipamentele automate sau mecanice trebuie sa fie inspectate cel putin o data pe zi, iar defectiunile trebuie remediate imediat.

De asemenea, proprietarul va trebui sa inspecteze toate animalele tinute in adapost de cel putin doua ori pe zi, iar la paragraful al optulea din anexa se prevede explicit ca adaposturile sa fie astfel construite, incat sa permita fiecarui vitel sa stea culcat, sa se odihneasca, sa stea in pozitie patrupeda si sa se linga fara dificultate.

De asemenea, sunt prevazute norme stricte de hranire, fiind reglementat chiar si dreptul unui vitel de a nu fi legat decat in conditii extreme.