Clubul Roman de Presa (CRP) a decis suspendarea „Evenimentului zilei” din calitatea de membru fondator al CRP si a anuntat public acest fapt printr-un comunicat pe care vi-l prezentam alaturat.

Publicam, de asemenea, si raspunsul dat ieri de reprezentantii „Evenimentului zilei”.

CRP a mai anuntat, ieri, ca nu s-a luat nici o decizie in cazul conflictului dintre ziaristul Sorin Rosca Stanescu si presedintele Traian Basescu, din lipsa de probe. Comunicatul CRP face referire la discutia telefonica in timpul careia presedintele tarii ar fi fost amenintat de directorul cotidianului „Ziua”.

Despre un alt punct aflat pe agenda CRP, referitor la publicarea de catre directorul ziarului „Gardianul”, Gabriel Stanescu, a unei discutii private cu presedintele Traian Basescu, CRP a decis ca nu au existat argumente deontologice suficiente pentru a se trece peste caracterul nedestinat publicarii al discutiei. Nici in acest caz nu s-a decis vreo sanctiune.

Comunicat CRP

„Consiliul de Onoare decide suspendarea Societatii Expres”

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa saluta publicarea, chiar daca cu intarziere, de catre ziarul „Evenimentul zilei” a rezultatelor anchetei interne privind aparitia articolului denigrator despre presupusa betie a ministrului Monica Macovei si apreciaza recunoasterea fara rezerve a violarii normelor deontologice ale profesiei de jurnalist, comisa prin publicarea articolului in cauza,

precum si scuzele prezentate doamnei ministru.

Tototdata insa, Consiliul de Onoare constata ca in ultima perioada s-au inmultit atacurile ziarului „Evenimentul zilei” la adresa Clubului Roman de Presa si cere cotidianului in cauza sa precizeze daca acestea reprezinta pozitia oficiala a ziarului sau opinia unor angajati ai sai.

In aceasta din urma situatie, Consiliul de Onoare solicita publicatiei sa prezinte scuze pentru afirmatiile denigratoare la adresa CRP. CRP nu intentioneaza sa limiteze dreptul la libera exprimare, dar nu poate accepta insultele, jignirile la adresa organizatiei, publicate de un membru al sau, intrucat se incalca flagrant statutul CRP.

In aceste conditii, CRP solicita ca reprezentantul „Evenimentului zilei” in Consiliu sa aiba mandat pentru aplicarea Codului deontologic, statutului CRP si regulamentul Consiliului de Onoare in interiorul societatii pe care o reprezinta, inclusiv in redactia ziarului.

Pana la indeplinirea celor doua conditii, Consiliul de Onoare decide suspendarea societatii Expres SRL, care editeaza „Evenimentul zilei”, din calitatea de membru fondator CRP.

Rezolutia Consiliului de Onoare poate fi contestata de SC Expres SRL, contestatie asupra careia se va pronunta Adunarea generala a Clubului Roman de Presa, in proxima sa sedinta.

Pentru a se clarifica raporturile intre patronat, editor si ziarist, precum si conditiile libertatii de exprimare, CRP va organiza in scurt timp o dezbatere dedicata acestui subiect.

Raspuns EVZ

„Ramanem fideli principiilor libertatii de exprimare”

„Evenimentul zilei” este un ziar apreciat pentru independenta sa. Ramanem fideli principiilor universale privind respectarea libertatii de exprimare si de constiinta a jurnalistilor.

In calitatea sa de membru fondator al CRP, „Evenimentul zilei” s-a implicat activ in apararea acestor principii. Astazi, chiar ziarul nostru este sanctionat pentru respectarea lor.

Editorialul semnat de Ovidiu Nahoi, publicat marti, 23 august, articol care critica CRP pentru incapacitatea de a rezolva multe probleme importante ale presei romanesti, nu contine insulte, jigniri sau atacuri la persoana.

Este pentru prima oara, in ultimii 15 ani, cand o institutie media este invinovatita pentru un delict de opinie chiar de catre organizatia care sustine ca reprezinta interesele industriei media.

Motivul pentru care reprezentantul EVZ si-a atras oprobriul Consiliului de Onoare este exact acela ca a respectat cu prioritate principiile codului deontologic al CRP:

„Potrivit Constitutiei Romaniei, libertatea de exprimare a opiniilor, in scris, prin imagini sau prin alte mijloace de comunicare in masa este garantata. Cenzura de orice fel este interzisa”.

Extras din preambulul la Codul deontologic al ziaristului, adoptat de CRP

Apreciem absolut necesara organizarea unei dezbateri, asa cum propune si CRP, fiindca un astfel de precedent, creat prin comunicatul CRP, este deosebit de periculos pentru viitorul libertatii de exprimare in Romania.

Thomas Landolt,

reprezentant „Evenimentul zilei” in Consiliul de Onoare al CRP

Razvan Ionescu,

redactor-sef „Evenimentul zilei”