Polul social a inceput sa agite serios spriritele in PSD. Aceasta structura civica pe care Ion Iliescu vrea sa o lanseze la apa, impreuna cu Petre Roman, a inceput sa-i dea frisoane presedintelui PSD, Mircea Geoana. Polul social este vazut de acesta drept o structura care la un moment dat ar putea sa absoarba formatiunea social- democrata.

In acest fel, Geoana ar putea deveni, din liderul „partidului stangii romanesti”, subaltenul lui Ion Iliescu, omul pe care l-a invins la Congresul PSD castigand sefia partidului. De aici si disputa verbala dintre Mircea Geoana si Ion Iliescu pe tema polului social. Fostul presedinte crede ca nu e neaparat nevoie ca polul social sa fie construit in jurul PSD.

De cealalta parte, Mircea Geoana spune ca o astfel de constructie in afara partidului pe care il conduce este un nonsens politic.

Geoana, suparat pe Roman

Miercuri seara, la petrecerea organizata de Tineretul Social Democrat intr-un club bucurestean, Geoana a rabufnit pe aceasta tema, tinta fiind Petre Roman, mana dreapta a lui Ion Iliescu in acest proiect.

Intr-o discutie off the record, pe care insa postul de televiziune Antena 1 a difuzat-o in cursul zilei de ieri, devenind astfel publica, Geoana a spus: „Cu siguranta, Petre Roman combustibil in el mai are. El s-a fript si nu se poate stapani sa nu se intoarca dupa doua fraze corecte, decente, taioase, bune politic, se intoarce „Da’ ce bine a fost cand era el prim-ministru”.

Intreaba-i pe pustii astia pe cine mai intereseaza cum era in ‘91 cand facea el marile reforme romanesti. Intereseaza ce face azi si maine pentru noi. Si i-am si spus „Bai, Petre, bai. Bun. Hai sa facem de aici si pana aici, da’ vorbeste-mi despre prezent si viitor, nu-mi mai vorbi de ce mare prim-ministru ai fost tu. Acu’ 15 ani dracu’ mai tine minte ce ai facut tu””.

Hrebenciuc: „Polul social nu se poate face fara PSD”

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a apreciat ieri ca polul social nu se poate face fara PSD, „indiferent de ce ar spune unii sau altii”. Potrivit acestuia, in legatura cu PSD s-au exprimat unele opinii conform carora partidul a trecut mai degraba spre centru decat spre stanga si exista teorii care spun ca in stanga PSD mai este nevoie de o formatiune politica.

Pe de alta parte, Hrebenciuc a spus ca exista o serie intreaga de formatiuni extraparlamentare care isi cauta, pentru perioada urmatoare, „un loc sub soare”. „Pentru acestea este importanta sansa unui pol din care sa faca parte PSD, pentru ca o astfel de platforma are nevoie de vehicul. Altfel, rezultatele de la alegeri au aratat forta fiecarui partid.

Atata vreme cat partidul lui Petre Roman a avut mai putine voturi decat partidul lui Gigi Becali - eu nu compar pe cei doi politicieni - aceasta spune multe lucruri despre forta unui asemenea partid si despre viitorul luminos pe care l-ar avea singur.

Si atunci este clar ca trebuie sa-si caute o platforma”, a sustinut Hrebenciuc, precizand ca ramane de vazut daca o astfel de platforma va gasi audienta.

Cristian Parvulescu despre Polul social: "Ion Iliescu vrea sa conduca PSD din afara PSD"

Rep. Domnule Parvulescu, ce urmareste Ion Iliescu prin crearea acestui pol social?

Cristian Parvulescu Cred ca Ion Iliescu vrea sa-si ia revansa. In calculul sau politic intra conducerea PSD si transformarea sa intr-o arma redutabila de opozitie. Aceasta incercare a esuat, si a esuat nu din cauza unei conspiratii, cat mai ales unor semnale venite din partea Internationalei Socialiste. Acum, Ion Iliescu foloseste un alt mijloc.

Acest pol social este, de fapt, o forma civica de organizare, mai larga, care-i asigura o interfata internationala prin intermediul domnului Petre Roman. Practic, cei doi politicieni reusesc astfel sa se completeze - Ion Iliescu cu imaginea sa interna, Petre Roman cu imaginea sa internationala - in incercarea de a profita de problemele PSD de acum, probleme care sunt legate de reforma.

Ion Iliescu incearca, totodata, sa provoace in interiorul PSD o miscare care sa-l sustina. Probabil ca o sciziune ar fi avut loc destul de repede dupa congres, daca nu ar fi aparut problemele de sanatate.

Polul social va fi o intreprindere grea, poate cea mai grea intreprindere pe care Ion Iliescu a realizat-o, pentru ca este pentru prima data cand nu i se mai ofera nimic de-a gata siI trebuie sa participe la o constructie. Nu asa se intampla in 1989, nici in 1992, cand altii lucrau pentru Ion Iliescu.

De data aceasta, contributia sa ar trebui sa fie una determinanta, si zestrea electorala pe care o detine ar fi un argument in favoarea sa. Cu toate ca imaginea lui Ion Iliescu s-a diminuat si forta sa electorala nu mai este asa de mare, insa poate aduce o zestre electorala, care ar exercita presiuni asupra PSD.

Rep. Cu alte cuvinte, Ion Iliescu incearca sa castige ceea ce a pierdut la congres, pozitia de lider al stangii romanesti.

Cristian Parvulescu Ion Iliescu doreste sa fie un arbitru al vietii politice romanesti, dincolo de stanga si de dreapta, iar pentru domnia sa polul social este un vehicul, un foarte bun vehicul care-i permite sa-si ia revansa in fata celor care l-au detronat de pe o pozitie pe care o considera normala, naturala.

E greu sa redevina acest arbitru care a fost Ion Iliescu in perioada 1997-2000. E greu sa redevina, dar poate sa incerce un joc politic de asemenea gen si, in orice caz, poate sa profite de problemele interne ale PSD. In PSD exista o lupta interna pentru conducere, exista grupari, iar Ion Iliescu poate profita de aceasta situatie pentru a conduce PSD din afara PSD.

Rep. Ce sanse are Ion Iliescu sa reuseasca toate aceste lucruri?

Cristian Parvulescu In favoarea lui Ion Iliescu nu actioneaza timpul, de aceea sansele sunt relativ reduse. Totul depinde de fapt de disponibilitatea gruparilor din PSD de a raspunde acestui mesaj al lui Ion Iliescu. Sunt convins ca unii vor incerca sa se foloseasca din nou de Ion Iliescu.

Totusi, Ion Iliescu este un politician experimentat si intelege foarte bine metodele folosite de colegii sai, dar, totodata este pragmatic si isi urmareste foarte clar telurile. Daca Adrian Nastase se va ralia proiectului politic al lui Ion Iliescu si va duce o serie de organizatii din PSD alaturi de acesta, atunci Mircea Geoana si apropiatii sai vor avea probleme.

Rep. Credeti ca Polul social s-ar putea transforma intr-un partid politic?

Cristian Parvulescu Cred ca intentia este de a o transforma intr-o structura electorala. Nici pe departe nu va ramane la forma civica. Forma civica este doar cea initiala.

Rep. Considerati ca Ion Iliescu mai are forta si aderenta la electorat necesare pentru a reusi cu acest proiect politic?

Cristian Parvulescu Increderea in Ion Iliescu se situeaza la o cota relativ scazuta, in zona de 16-20a. Increderea nu se converteste in mod automat in vot. Ion Iliescu nu a reusit sa puncteze si sa-si creasca imaginea in aceste luni. Ce cred ca poate controla Ion Iliescu este un electorat mai ales rural si mai degraba varstnic si care ar putea privi cu nostalgie spre anii `90.

Suficient ca sa creeze probleme electorale PSD, nu suficient pentru a crea o formatiune politica de prima marime. Domnul Iliescu poate negocia insa acest sprijin, poate obliga PSD sa-l ia in considerare. Este un personaj politic important si PSD nu a avut un autentic „plan B”, un plan in care Ion Iliescu sa nu creeze probleme.

Initial, PSD ii venea foarte bine ipoteza sciziunii iliesciene, pentru ca in felul acesta o parte din nemultumitii din partid care erau asociati cu coruptia ar fi parasit partidul. Acum, situatia este mult mai complicata pentru ca PSD nu reuseste sa recupereze la nivelul increderii.