Coalitia internationala din Irak mai pierde un membru: Bulgaria. Confruntata cu o criza politica majora, noua putere de la Sofia pregateste retragerea trupelor bulgare din Irak. Decizia are suportul opiniei publice, care s-a opus trimiterii de soldati in zona de conflict.

Un comitet interdepartamental a fost format pentru a pregati un raport ce va contine propuneri de retragere a trupelor militare ale Bulgariei si inlocuirea lor cu activitati de natura umanitara, a declarat vineri premierul bulgar, transmite Rompres.

La rindul sau, seful Statului Major al armatei bulgare, generalul Nikola Kolev, declara joi ca, daca Parlamentul de la Sofia isi mentine decizia privind retragerea trupelor, unitatea militara bulgara desfasurata in Irak urmeaza sa plece din aceasta tara la 15 decembrie, relateaza Novinite. Totusi, unitatea bulgara va ajuta la supervizarea desfasurarii referendumului irakian din 15 octombrie.

Doi bulgari au fost decapitati, iar trupurile lor au fost aruncate in riul Tigru, in vara anului trecut. Fostul guvern a anuntat, la acea vreme, ca teroristii nu vor determina plecarea trupelor bulgare din Irak prin aceste crime.