Preturile futures pentru euro s-au aliniat, la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), atat pentru scadenta septembrie, cat si pentru Craciun, pe fondul stabilitatii de pe piata valutara, se arata intr-un comunicat al BMFMS. Stabilitatea din piata valutara a fost generata de cumpararile de valuta din saptamana precedenta ale Bancii Nationale.

„BNR a calmat tendintele speculative ale bancilor sau fondurilor de afara, pragul de 3,5 lei pentru un euro putandu-se mentine pentru o buna bucata de timp“, opineaza un broker sibian.

El apreciaza ca o astfel de valoare poate multumi exportatorii, care s-au infruntat si cu nivelul de 3,4 lei pentru un euro. Raportul leu/euro cu scadenta lunara a fluctuat intre 3,4850 lei si 3,51 lei, iar pentru Craciun, intre 3,4805 lei si 3,51 lei.

Cum dolarul a scazut pe pietele internationale si nu pare a-si reveni prea curand, a fost rezolvata si problema importurilor de combustibili, se arata in comunicat.

Moneda americana a fost cotata, vinerea trecuta, la 2,8125 lei pentru scadenta lunara, in scadere cu peste 5 bani comparativ cu saptamana precedenta.

Distrugerile provocate de uraganul Katrina, la care s-au adaugat cresterea pretului la titei si posibilitatea ca Rezerva Federala sa incetineasca ritmul de majorare a dobanzilor americane, din cauza deteriorarii economiei de peste Ocean, au reprezentat tot atatea motive de depreciere rapida a dolarului, declara brokerul.

Sentimentele prodolar ale investitorilor de la Sibiu au disparut rapid, preturile futures ale paritatii cu scadenta lunara urcand de la 1,2155 -1,2175 la inceputul saptamanii, la 1,2520 dolari, la sfarsitul acesteia.

Pentru Craciun, preturile au urcat de la 1,2250 -1,2260 la 1,2510 dolari. Minodora Budin, broker la Terra Consulting, crede ca euro va intalni o puternica rezistenta la 1,2615 dolari, urmatorul prag aflandu-se la 1,2720 dolari.

Ea crede ca dolarul va recupera lent pierderile din ultimele zile, avand in vedere ca urmarile uraganului Katrina vor bantui economia americana si in octombrie.