Agentia pentru alimentatie si medicamente din Statele Unite a recomandat guvernului sa aprobe o noua forma de insulina care poate fi inhalata, nu injectata. Noul medicament numit Exubera ar putea oferi milioanelor de diabetici o alternativa la injectiile zilnice cu insulina.

In lume sunt milioane de diabetici dependenti de insulina. Unii au complicatii la inima sau probleme cu vederea. Forma cea mai comuna de diabet este Tipul 2, legat de obezitate si care se trateaza cu pastile sau, in faza mai grava, cu injectii cu insulina.

Noul medicament inventat, Exubera, a putea fi folosit, potrivit Agentiei americane pentru alimentatie si medicamente, pentru tratamentul acestui Tip 2 de diabet.

Uneori ar putea folosit, spun specialistii americani, si pentru Tipul 1 de diabet, al carui tratament necesita in prezent injectii inainte de masa. Dar nu ar putea inlocui in acest caz complet tratamentul cu injectii.

Reprezentantul unei companii participanta la crearea acestui medicament spune ca avantajul lui este ca poate asigura cantitatea suficienta de insulina pentru un diabetic.

Pentru ca, spune el, cei care-si injecteaza insulina au tendinta fireasca sa-si faca injectii mai putine decit e necesar. Inhalatiile ar fi insa mult mai simple.

Dar, tocmai pentru ca e vorba de inhalatii, autoritatile responsabile de aprobarea introducerii lui pe piata sunt interesate de eventualele efecte negative asupra fumatorilor sau a celor cu diverse afectiuni pulmonare.

Exista si intrebari legate de efectele pe termen lung pe care Exubera le-ar putea avea.

Motiv pentru care, companiile care au descoperit aceasta formula, au acceptat sa-si continue cercetarile pina in anul 2019.