Cartarescu nu a fost invitat la festivalul de literatura de la Neptun. El va demisiona din Uniunea Scriitorilor, fiindca nu crede in aceasta institutie

Uniunea Scriitorilor (USR) a adunat nume mari la Festivalul „Zile si nopti de literatura" de la Neptun, cu tema „Noi scriem. Cine ne citeste?". Nu a fost invitat insa scriitorul roman cel mai bine vandut in Romania in ultimii ani, Mircea Cartarescu.

„Cartarescu crede ca USR este o fosila stalinista"

„Cartarescu crede ca USR este o fosila stalinista care nu mai trebuie sa existe. Prin urmare, de ce sa-l invitam sa aiba de-a face cu fosile staliniste?", a spus Nicolae Manolescu, presedintele USR. „Nu am avut nici un fel de dorinta de a participa la acest festival, care nu e un eveniment special", a declarat Cartarescu pentru EVZ.

„Ii sunt recunoscator lui Nicolae Manolescu pentru ca m-a ajutat la inceputurile mele literare, dar pozitia mea fata de USR nu este influentata de acest lucru. De altfel, imi voi prezenta curand demisia din Uniune", a precizat Cartarescu.

Un alt scriitor roman cu notorietate, Norman Manea, a lipsit si el de pe lista invitatilor. „Norman Manea e celebru, dar cu talentul sta mai prost", a spus Manolescu.

Printre cei care au fost invitati, dar au lipsit se numara filosoful Gabriel Liiceanu, scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul Alex. Stefanescu si predecesorul lui Manolescu la sefia Uniunii Scriitorilor, Eugen Uricaru.

Manolescu a spus ca printre cei mai valorosi scriitori romani prezenti la festival se numara Gabriela Adamesteanu, Nicolae Breban, Eugen Simion, Mircea Dinescu, Mihai Zamfir, Petru Cimpoiesu, iar dintre cei straini i-a mentionat, in afara peruanului Llosa, pe Cengiz Bektas (Turcia), care a primit si Premiul Festivalului anul acesta, Alan Brownjohn (Marea Britanie), Christian Haller (Elvetia), Edward Foster (SUA) si Aodh O’Canainn (Irlanda).

Plictiseala la colocvii

Llosa nu a participat la niciunul dintre colocviile desfasurate timp de trei zile, la Neptun, pe tema „Eu scriu. Cine ma citeste?". Care, de altfel, au fost destul de plictisitoare, dupa cum a constatat insusi presedintele Uniunii, Nicolae Manolescu. In timp ce unii scriitori sustineau referate, participantii asteptau cu nerabdare pauza de cafea.

In primele doua zile s-au tinut „seri poetice", in care scriitori romani si straini si-au citit poemele, in limba nativa, apoi in engleza. Mai multi invitati motaiau pe scaune.

„Organizarea festivalului lasa mult de dorit", a spus poetul Mircea Dinescu. „Ne ascultam noi intre noi, scriitorii, publicul nu are acces, iar Neptunul oricum e pustiu pe vremea asta", a spus el. Poetul a mai acuzat faptul ca scriitorii romani au fost cazati la Casa Scriitorilor, iar cei straini la hotelul Cocor, si astfel a fost dificil ca acestia sa interactioneze.

„La anul vreau sa organizez un alt tip de festival, la care sa participe mai multi critici si eseisti, pentru ca poetii nu prea stiu sa tina discursuri. O conditie va fi ca invitatii sa nu stie sa inoate. Nu facem turism cultural si nu invitam participantii la mare, ci la un festival de literatura", a spus Manolescu.