Reporteri Fara Frontiere (RSF) a lansat o brosura care ii invata pe cyber-disidenti si blogger-i sa evite cenzura politica in tari precum China, Iran, Vietnam si Cuba.

Lucrarea, realizata cu sprijinul guvernului francez, identifica blogger-ii ca pe "noi heralzi ai liberei expresii" si ofera sfaturi despre cum sa lansezi un blog si cum sa il operezi anonim.

"Blogger-ii sunt adesea jurnalisti adevarati din tari unde media oficiala este cenzurata sau intimidata," scrie Julien Pain, liderul Biroului pentru Libertarea Internetului al RSF. "Doar ei furnizeaza stiri independente, cu riscul deranjarii guvernului si uneori al arestarii."

Blog-urile sunt pagini web usor de personalizat si adesea scrise in forma unui jurnal zilnic. Termenul reprezinta este forma prescurtata de la "Web log" (jurnal web).

Lucrarea, intitulata "Manual pentru blogger-i si cyber-dizidenti" poate fi descarcat de pe site-ul RSF (www.rsf.org), fiind disponibila in engleza, franceza, chineza, araba si persana.

Ghidul este bazat pe recomandari tehnice provenite de la experti si blogger-i cu experienta precum Arash Sigarchi, condamnat la 14 ani de inchisoare in Iran in februarie 2005, dar inca liber in asteptarea recursului.

"Jurnalismul pe internet poate ajuta libertatea expresiei si promovarea unor puncte de vedere mai largi," opineaza Sigarchi, acuzat de diferite infractiuni, de la spionaj la insultarea liderilor tarii.

"Desi am fost condamnat de tribunalele iraniene, nu mi-am pierdut speranta si sunt sigur ca in anii urmatori conducatorii tarii mele vor trebui sa respecte libertarea informatiei si a expresiei."

Unelte ale libertatii de exprimare

"Blog-urile ii incita pe oameni. Sau ii perturba si ii supara. Unii nu au incredere in ele, altii le vad ca avangarda unei noi revolutii a informatiei," afirma RSF pe siteul organizatiei. "Intrucat permit si incurajeaza oamenii obisnuiti sa vorbeasca, ele sunt unelte ale libertatii expresiei.

" Manualul ofera sfaturi despre cum sa devii credibil, respectand principiile de baza ale eticii si jurnalisticii. Unul din capitole te invata sa ocolesti cenzura. Altele impartasesc experientele blogger-ilor din tari precum Nepal, Iran, Bahrain si Hong Kong.

Aparitia manualului survine dupa incercari ale guvernelor din mai multe tari de a restrictiona utilizarea internetului. RSF mentioneaza ca asemenea tentative de a controla ce anume citesc si fac cetatenii lor online s-au inregistrat in China, Vietnam, Iran, Iran, Cuba, Arabia Saudita si Uzbekistan, dar nu numai. (Reuters)