Fostul magistrat, Corneliu Turianu, declara ca Miron Cozma trebuie sa execute pedeapsa de 10 ani, iar dosarele nu pot fi comasate asa cum sustine aparatorul sau. Afirmatia a fost facuta in cadrul emisiunii Romania la Raport, realizata de Andreea Pora la Radio Mix.

"Potrivit textului de lege exista concurs de infractiuni ori de cate ori o persoana savarseste doua sau mai multe infractiuni inainte de a fi fost condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele. Ori, Miron Cozma a fost condamnat definitiv pentru mineriada din 1991.

Raportat la ultima condamnare, care a fost pronuntata de Curtea Suprema de Justitie, iarasi definitiva, de 10 ani inchisoare, acum cateva zile, faptele sunt concurente, dar nu intra in concursul de infractiuni prevazut de lege", a explicat Corneliu Turianu.

Prezent in emisiune, Aurelian Pavelescu, vicepresedintele PIN, a sustinut ca, in acest caz, Curtea Suprema de Justitie nu are ce sa judece pentru ca este o simpla problema de matematica, punerea infractiunilor comise de Miron Cozma in ordine.

"Sunt niste date care se pun pe o foaie de hartie si, in functie de acele date, judecatorii vor pronunta hotararea judecatoreasca", a afirmat Pavelescu.

Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, l-a acuzat pe procurorul Dan Voinea ca tergiverseaza cu buna stiinta dosarul mineriadei din 13-15 iunie in care este anchetat si fostul presedinte Ion Iliescu, pentru ca "face anumite jocuri si e complicele fostei puteri".

El a declarat ca nu este necesara audierea sutelor de victime, "doi-trei martori sunt de ajuns".

Toti invitatii au fost de acord ca sta in puterea generalului Dan Voinea solutionarea cat mai urgenta a dosarului mineriadei si cel al revolutiei.

"In cazul in care acestea nu vor fi solutionate pana in 2008, vor fi bagate iarasi in sertare, daca la putere va veni iar PSD", a spus Pavelescu.