Autoritatile au luat masuri suplimentare pentru oprirea extinderii gripei aviare. Specialistii vor face in zilele urmatoare teste speciale la Ceamurlia pentru a vedea daca virusul mai este activ in zona.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat dupa ca nici unul dintre cele peste 400 de noi teste de laborator nu a relevat existenta altor focare ale gripei aviare. Romania a cerut SUA sprijin in obtinerea unui laborator mobil de analize virusologice care sa fie trimis in Delta.

Comitetul pentru Situatii de Urgenta a hotarat luni ca cei care lucreaza in fermele de crestere a pasarilor sa fie strict verificati. In plus, salariatii Avicola nu au voie sa mai aiba pasari acasa, trebuie sa le sacrifice, pentru a evita raspandirea virusului.

Persoanele care nu isi tin pasarile in curte vor fi amendate.

Expertul olandez prezent la sedinta de luni a explicat ca esentiala in acest moment este prevenirea raspandirii virusului gripei aviare.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a anuntat ca in zilele urmatoare vor fi testati pui cobai daca rezista la focarul din zonele contaminate.