Expedierea virusului, descoperit la pasarile din Maliuc, catre Laboratorul Comunitar din Marea Britanie a facut iar valva. In timp ce autoritatile noastre sustineau ca virusul a fost trimis sambata la Weybridge, reprezentantii laboratorului declarau, ieri pe la pranz, ca nu au primit nimic de la Bucuresti.

Duminica, Gheorghe Flutur, anunta ca probele provenind de la Maliuc, judetul Tulcea, care contin virusul H5 izolat, "au sosit ieri seara (n.r. – sambata) la Londra". El a mai precizat atunci ca luni dimineata va incepe analizarea acestor probe, urmand ca raspunsul sa fie comunicat imediat Institutului de Diagnostic pentru Sanatate Animala din Bucuresti.

Abia luni dimineata, deoarece specialistii britanici aveau duminica libera, dupa cum il informase Nicolae Stefan, directorul INDSA, singura persoana care tine legatura cu Laboratorul Comunitar.

MAREA SURPRIZA. Ieri, ne-a asteptat insa o mare surpriza. Contactati telefonic, reprezentantii Laboratorului de la Weybridge au declarat ca nu au primit virusul. Mai mult, acest sfarsit de saptamana a fost unul "de foc" pentru ei. Nici vorba de zile libere sambata si duminica, expertii fiind la datorie.

NON-STOP. "Este o situatie de criza si nici macar nu am luat in calcul eventualitatea de a nu lucra la sfarsitul saptamanii trecute. Am fost aici si sambata, si duminica", ne-au declarat surse din institut.

Potrivit biroului de presa al laboratorului, analizele efectuate zilele trecute de experti nu au inclus si probele prelevate de la Maliuc, pentru ca nu au ajuns la Londra decat astazi dupa-amiaza, dupa cum a confirmat biroul de presa al laboratorului, ceva mai tarziu.

Ca probele din Romania ar fi ajuns abia ieri dupa-amiaza a confirmat si un purtator de cuvant al laboratorului de referinta pentru gripa aviara al comunitatii europene.

FARA PROBE. Contactat de Jurnalul National, Trevor Harris a spus ca nu detine informatii potrivit carora probele ar fi plecat din Romania sambata, 15 octombrie, si ca ar fi ajuns in Marea Britanie in aceeasi zi. "Tot ce stiu si va pot spune este ca probele au sosit la noi astazi la orele pranzului.

Nu pot explica nici ce scrie pe documentele de plecare intocmite in Romania nici de ce ar fi durat de sambata pana luni pentru ca mostrele sa ajunga la laborator".

IN VAMA? Gabriel Predoi, director general al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, a ramas surprins de vestea ca virusul nu a ajuns in Marea Britanie. Ministrul Gheorghe Flutur a declarat si el ca Nicolae Stefan l-a asigurat ca a trimis probele la Londra.

Singura explicatie gasita de Stefan a fost ca probabil mostrele de virus au stat in vama londoneza pentru ca reprezentantii institutului nu le-au ridicat, insa reprezentantii biroului de presa al Laboratorului Comunitar spun ca nu au cunostinta de vreo informatie in acest sens.

DOVADA. Totusi, directorul Nicolae Stefan ne-a trimis, ieri seara, copia documentului care a insotit coletul cu virusul, conform caruia virusul de la Maliuc chiar a plecat din Otopeni pe 15 octombrie, adica sambata trecuta.