Expertul militar al Human Rights Watch Mark Garlasco a precizat vineri, la Radio Delta RFI, ca Timisoara este singurul loc din tara unde au aterizat avioane ale agentiei americane venite direct din Afganistan. In ceea ce priveste aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta, acolo a aterizat in 2003 un aparat al CIA sosit din Kabul via Polonia, declara organizatia.

"Oficialii romani s-ar putea sa spuna adevarul - si anume ca nu exista vreo baza CIA in Romania in prezent. Dar informatiile pe care le avem noi la HRW arata ca in 2004 avioane ale CIA au aterizat pe aeroportul din Timisoara. Cred ca romanii trebuie sa se intrebe de ce avioanele agentiei americane de informatii au ajuns la Timisoara. Acest lucru trebuie investigat.

Nu stim exact unde se afla inchisorile CIA in Europa, insa avem traseele de zbor ale CIA ce arata in mod clar curse catre Polonia si Romania. Au existat cu siguranta zboruri ale CIA si catre aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta, dar singurul aeroport unde au avut loc zboruri directe din Afganistan in Romania este Timisoara. Informatiile noastre despre Timisoara sunt de anul trecut.

E foarte posibil ca Guvernul roman sa fi renuntat la a mai sprijini CIA si poate ca intre timp a inchis bazele respective. Cred ca orice tara care are o intelegere cu CIA si care lasa avioanele agentiei sa aterizeze intr-un loc anume ar putea avea ceva de ascuns", spune analistul militar al HRW, Mark Garlasco pentru Delta RFI.