Ministerul Economiei si Comertului a definitivat procedurile care reglementeaza comertul cu energie electrica. Noile norme sunt menite sa asigure un mediu concurential adevarat si sa elimine suspiciunile ce au planat asupra asupra modului in care se intocmeau contractile de vanzare a energiei electrice.

Incepand cu data de 1 decembrie 2005 se va lansa serviciul de tranzactionare a contractelor de vanzare cumparare de energie elctrica , numit generic Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale(PCCB)

Conventia standard stabilita de Operatorul Pietei de Energie Electrica(OPCOM) prevede drepturile si obligatiile reciproce dintre OPCOM si fiecare participant la Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale pentru Energie Electrica.

La 30 iunie 2005, OPCOM a lansat tranzactionarea spot pe baza unui sistem informatic furnizat de Areva T&D. Rolul pietei spot este descoperirea pretului real al energiei electrice, determinat de conjunctura preturilor combustibililor, nivelul consumului, condiitiile meteo, si disponibilitatea grupurilor energetice.

Companiile producatoare de energie electrica isi vor face publice pachetele de energie pe care doresc sa le vanda, stabilind si pretul minim acceptat, urmand ca in termen de zece zile de la depunerea ofertei sa se organizeze licitatia. Ineditul procedurii consta tocmai in lipsa contactului direct sau a intermediarilor intre vanzator si comparator eliminindu-se astfel orice suspiciune de frauda.

In cazul balotajului se va organiza o licitatie ulterioara in urma careia va fi ales un unic castigator.

O alta masura de comercializare e energiei electrice se va face prin contracte forward a caror durata nu va putea fi mai mica de o luna sau mai mare de un an. Experienta anterioara a demonstrat ca intelegerile incheiate pe parcursul mai multor ani au provocat pierderi insemnate pentru companiile de stat.

Ministrul Codrut Seres a recomandat companiilor producatoare de energie electrica care au incheiat contracte valabile pe perioade lungi de timp sa gaseasca solutii legale pentru rezilierea acestora.

Conditiile impuse participantilor la licitatie sunt menite sa reglementeze eventualele litigii ulterioare semnarii contractului firmele fiind obligate sa prezinte sa prezinte o scrisoare de garantie bancara, in urma careia se vor evita intarzierile sau refuzul cumparatorului de a efectua plata.

Analistul economic Dan Constantin este de parere ca aceasta solutie va face ordine pe piata energetica. "Este absolut normal ca marii consumatori de energie sa aiba posibilitatea achizitionarii de energie electrica prin semnarea unor contracte pe termen mai lung, tranzactiile pe piata spot fiind destinate stabilirii preturilor pe baza principiilor concurentiale".