Compania spaniola Telefonica SA va mai cumpara 4,9% din actiunile celui de-al doilea operator de telefonie fixa din China, Netcom Group Corp. Prin aceasta tranzactie, in valoare de 500 milioane dolari, Telefonica ajunge sa detina 9,9% din actiunile companiei chineze, informeaza Bloomberg.

Telefonica isi va putea dubla numarul de actiuni detinute la Netcom pana la 9,9%, prin cumpararea unui pachet de actiuni de 4,9% de la actionarii minoritari ai companiei chineze. Prin acest parteneriat, Telefonica isi cimenteaza pozitia in China, cea mai mare piata de telefonie din lume dupa numarul de utilizatori.

Pe de alta parte, Netcom, care controleaza o piata de peste 400 milioane consumatori, spera sa beneficieze de tehnologia 3G pentru a o implementa pe piata chineza. Netcom devine astfel singurul partener al companiei spaniole in China, Telefonica avand dreptul de a stopa investitiile in compania chineza daca aceasta se aliaza cu alti parteneri.

Telefonica, care ofera servicii catre 140 milioane de consumatori in intreaga lume, isi intareste pozitia pe piata chineza, care la sfarsitul lui septembrie 2005, potrivit Bloomberg, avea 345,8 milioane de utilizatori de telefonie fixa si 378 de milioane de utilizatori de telefonie mobila.