Atacurile lui Ludovic Orban la adresa presedintelui Traian Basescu ar trebui discutate in interiorul Aliantei, a declarat senatorul PD Radu Berceanu in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix. Democratul propune liberalilor sa aiba o confruntare directa cu presedintele Basescu.

"Prieteniile sau neprieteniile, domnul Hasoti si PNL ar trebui sa le transeze cu domnul Basescu intr-o relatie directa. N-ar fi nici o problema sa doreasca PNL o discutie cu domnul Basescu. Daca si dumnealui este de acord sa dezbata aceste lucruri si sa vada cine are dreptate si cum trebuie procedat in continuare", a afirmat Radu Berceanu.

In replica, liberalul Puiu Hasotti a spus ca nu l-a atacat pe Traian Basescu, ci si-a aratat dezacordul cu unele din actiunile sale.

"Eu am spus ca nu cred ca domnul presedinte Traian Basescu a facut bine cand vineri s-a dus la Guvern, la Palatul Victoria, intervenind, daca vreti, in negocierile care erau atat de tensionate cu sindicatele. Negocieri, care iata, nu s-au concretizat cu oprirea grevei. Nu am facut nici o declaratie impotriva PD-ului sau aimpotriva domnului Traian Basescu", a declarat Puiu Hasotti.

Liberalul sustine ca numai una dintre afirmatiile lui Ludovic Orban a fost facuta in numele partidului, restul in nume personal.

" Declaratia referitoare la schimbarea sefilor serviciilor secrete este o chestiune asumata de delegatia permanenta. Alte declaratii ale domnului Ludovic Orban au fost facute in nume propriu.

Este vorba doar de acel document pe care l-a emis Delegatia Permanenta si domnul presedinte Calin Popescu Tariceanu evident ca nu se poate desolidariza de o decizie a celui mai important for al partidului", a spus Hasotti.

Judecatorii Curtii Constitutionale care au ocupat functii politice trebuie schimbati in timpul mandatului

Coalitia va discuta luni modificarea legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale. Ei vor sa introduca "unele incompatibilitati" in lege, astfel incat judecatorii numiti sa nu fi fost "politicieni de varf in nici un partid", a spus democratul Radu Berceanu, in emisiunea Romania la Raport.

El sustine ca dupa adoptarea legii, judecatorii Curtii Constitutionale sa fie schimbati inainte de terminarea mandatului. In opinia democratului, legea ar putea fi votata de majoritatea simpla a membrilor Parlamentului.

" Daca legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale se schimba si apar niste incompatibilitati, incompatibilitatile nu functioneaza retroactiv. Deci, cat au fost pe alta lege au functionat, cand intra pe noua lege nu mai pot functiona. Problema e sa nu fi fost oameni profund implicati in politica.

Sa nu fi fost deputati, senatori, presedinti de consilii judetene, primari ai unui partid, ministri, secretari de stat", a declarat Radu Berceanu.

Deputatul PSD, Titus Corlatean este de acord ca judecatorii nu trebuie "sa aiba trecut politic", dar respinge ideea de a fi schimbati in timpul mandatului.

"Cred ca la un moment dat trebuie sa tragem o linie clara, de demarcatie si de la acel moment sa incepem, printr-o desemnare de reprezentare in Curtea Constitutionala care sa nu aiba de-a face cu un trecut politic. Un mandat odata inceput, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru oricine, se duce pana la capat. Regulile jocului se schimba pentru un nou mandat", a afirmat Titus Corlatean.

Parlamentarii nu mai vor lideri sindicali pe fotolii de deputati sau senatori

PSD este de acord sa modifice regulamentul de organizare si functionare a Parlamentului prin care liderii sindicali sa nu poate avea dubla calitate: de sindicalisti si de parlamentari.

Social-democratul Titus Corlatean a declarat in emisiunea Romania la Raport ca "de-a lungul anilor, dupa ’90, o serie de lideri sindicali au intrat, in diferite formule politice, in Parlament in diferite partide". El a subliniat ca accepta modificarea propusa de Coalitie doar daca "va exista un consens pe tema asta".

El propune consultarea legislatiei altor tari pe aceasta tema si apoi luarea unei hotarari.