Daca esti somer, student sau doar intreprinzator si vrei sa-ti deschizi o afacere, poti sa obtii de la stat credite cu dobanzi foarte avantajoase. Conditia este sa angajezi someri.

Statul, prin agentiile judetene de ocupare a fortei de munca, acorda un credit de 100 de milioane de lei vechi cu o dobanda de 3,75% pe an (1,87% pentru studenti), pentru fiecare somer pe care il angajezi. Ca sa primesti creditul, 60% din noii angajati trebuie sa fie someri.

Creditele se acorda pe un an sau trei, in functie de proiecte. De aceste imprumuturi pot beneficia agentii economici care creeaza locuri de munca noi, asociatiile familiale, persoanele fizice, precum si somerii care devin persoane fizice autorizate.

De asemenea, pot obtine un credit si cei care sunt studenti pentru prima data, la zi, in invatamantul de stat sau particular, si au varsta pana in 30 de ani.

CONDITII DE CREDITARE

Ca sa ai acces la acest tip de imprumut, trebuie da ai o garantie de 25% din valoarea creditului. Restul poate fi garantat cu o proprietate sau chiar cu bunurile care fac obiectul creditului (utilaje, materiale de inventar etc.). Apoi trebuie sa prezinti un studiu de fezabilitate pentru afacerea ta.

Acest studiu se poate face de catre solicitant, dupa un model al agentiei pentru ocuparea fortei de munca. Dupa ce primesti creditul, trebuie sa faci dovada angajarii unui somer dupa doua sau sase luni, in functie de tipul de credit.

Dobanda este jumatate din dobanda de referinta stabilita de BNR (pentru studenti, doar un sfert). Prioritate au somerii care devin persoane fizice autorizate. Pe langa acestea, creditul pe trei ani are de o perioada de gratie de sase luni, acordata la inceput.