Gigantul american AES Corporation aflat in cursa pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, a inceput procedurile pentru deschiderea unei filiale in Romania, informeaza joi, un articol al publicatiei grecesti Reporter, citand agentia de stiri ACT Media.

In prezent, in procesul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, sunt angajati zece investitori straini.

Potrivit Reporter, in luna septembrie a acestui an, AES Corporation si-a deschis un birou in Romania, iar in prezent este in plin proces de inregistrare in tara noastra a unei subsidiare al carei nume va fi AES Romenergia. Rolul acesteia va fi acela de a coordona investitiile pe termen ale companiei in Romania.

AES a fost unul dintre investitorii interesati in achizitionarea complexului energetic de la Turceni si chiar a depus o scrisoare de intentie in acest sens.

Grupul american intentioneaza sa studieze alte oportunitati pe care piata din Romania le ofera, cum ar fi resursele hidro-energetice ori participarea la privatizarea altor companii de distributie a energiei electrice din Romania.

In regiune, AES opereaza deja in Ungaria si Republica Ceha prin unitati de productie a energiei electrice, in Ucraina prin intermediul unei companii de distributie, iar in Bulgaria intentioneaza sa construiasca o centrala termo-electrica.

In Romania, AES se afla in cursa pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, alaturi de ), CEZ (Republica Ceha), EnBW Energie AG (Germania), ENEL SpA (Italia), E.ON Energie AG (Germania), EVN AG (Austria), Gaz de France din Franta, Iberdrola (Spania), RWE Energy AG (Germania) si Union Fenosa International (Spania).

Privatizarea Electrica Muntenia Sud va presupune cedarea unui pachet de 67,5% din capitalul social al companiei catre un investitor individual sau catre un consortiu, prin achizitionarea a 50% din actiuni si printr-o majorare de capital de pana la 67,5%.

Potrivit Reporter, privatizarea companiei romanesti va continua cel mai probabil cu numai cinci investitori, dupa ce se vor depune ofertele finale, data programata pentru acest eveniment in acest fiind 31 ianuarie 2006.