Sapte antrenori au fost schimbati in Divizia A de la inceputul sezonului, iar alti trei isi fac incalzirea Oleg Protasov – 99%, Ioan Andone – daca este eliminat din Europa, plus Dan Petrescu, care aproape a ajuns la o intelegere cu Wisla Cracovia, cu care va semna un contract pe trei ani.

Daca la alte aspecte care tin de fotbal, cum ar fi rezultate directe sau kilometri alergati intr-o singura partida, sintem departe de Spania, Italia, Anglia sau Franta, la acest capitol, al antrenorilor schimbati, stam mai bine decit toate cele patru tari la un loc.

Astfel, doar sase echipe si-au inlocuit tehnicienii in patru dintre cele mai puternice campionate ale Europei (Italia – trei, Spania, Anglia si Franta – cite unul).

Antrenorii sint de vina

„Este intr-adevar un numar mare de antrenori schimbati, iar in comparatie cu ceea ce se intimpla afara, numarul devine si mai mare. Principala cauza este aceea ca semnareaa contractului nu este tratata serios, cum se cuvine.

Iar eu ii invinovatesc pe cei de pe banca tehnica", ne-a declarat Mircea Radulescu, presedintele Scolii Federale de Antrenori, precizind: „Din dorinta de a antrena, tehnicienii romani accepta compromisul din start. Unii incep sa pregateasca echipele fara sa semneze contractul, care se parafeaza dupa doua saptamini.

In plus, din aceeasi dorinta de a profesa, ei accepta obiective imposibil de atins, cum a fost cazul lui Sandoi si Panduru, care au acceptat obiectivul de a ramine in Divizia A cu echipe nou-promovate, care insa nu se aflau la acest nivel. Asemanatoare sint si cazurile lui Sunda si Grigoras. La Farul se vorbea de cupe europene, dar ei nu aveau jucatori suficient de buni".

Strainii si sindicatul

Mircea Radulescu nu ii vede cu ochi buni nici pe antrenorii straini: „O situatie speciala apare in cazul tehnicienilor straini. Acestia vin in Romania, activeaza putin, isi fac un nume, o carte de vizita, apoi pleaca. Aici ar trebui sa intervina cluburile, care sa puna clauze de reziliere mari. Mai mari de 150.000 de euro, cum este in cazul lui Oleg Protasov".

O alta masura, indicata de presedintele Scolii Federale de Antrenori, a fost crearea unui sindicat: „Ar trebui sa existe un sindicat al antrenorilor, care sa functioneze. Cel care exista in prezent, cu Gigi Staicu si Nae Manea, nu a avut impact.

De asemenea, trebuie sa schimbam si anumite lucruri la statutul tehnicianului, unde ar trebui votata masura aflata acum doar la nivelul de recomandare, care spune ca un antrenor care pleaca de la o echipa nu are voie sa profeseze in acelasi sezon decit la un nivel inferior, iar daca este demis, trebuie sa i se plateasca integral contractul".

Motive diferite

Pe de alta parte, daca in Europa lucrurile sint cit se poate de clare in ceea ce priveste inlocuirea antrenorilor, care au fost schimbati de catre club din cauza faptului ca echipa se afla pe loc de retrogradare, exceptia fiind Didier Deschamps, care si-a inaintat demisia pentru ca nu a obtinut performanta cu Monaco, in Divizia A motivele sint diferite si multiple.

Astfel, pentru evitarea retrogradarii sau lipsa performantelor au fost demisi Panduru (FC Vaslui) si Emil Sandoi (Pandurii TG. Jiu), respectiv Cosmin Olaroiu (Politehnica Timisoara), Sunda (Otelul Galati) si Petre Grigoras (Farul Constanta), insa au aparut si alte motive: Oleg Protasov – oferta mai buna, Roberto Landi – probleme personale sau Dan Petrescu – nemultumit de sistem.