Secretarul American de Stat, Condoleezza Rice, face un turneu in Europa in perioada 5-9 decembrie, care cuprinde vizite oficiale in Germania, Romania, Ucraina si Belgia. Acest periplu are ca scop consolidarea relatiilor transatlantice si cu statele din Europa Rasariteana in lupta comuna impotriva terorismului.

Vizita in Germania a Secretarului american de Stat le va aduce pe cele doua doamne, Condoleezza Rice si cancelarul german Angela Merkel, fata in fata, la discutii despre construirea unei colaborari de lunga durata. Noul cancelar al Germaniei si-a exprimat intentia de a avea relatii mai stranse cu Statele Unite si de a pune capat anti-americanismului din Germania.

Pe agenda discutiilor se afla si implicarea activa a Germaniei in Afganistan si in negocierile cu Iranul.

Oprirea in Ucraina va sublinia acelasi sprijin american sustinut pentru reformele politice si economice, la un an dupa revolutia portocalie. Este a doua vizita a Condoleezzei Rice in Ucraina, dupa cea din 2001.

La Bruxelles, Rice va participa la intalnirea ministeriala NATO si va avea intalniri bilaterale cu omologii sai europeni.

Referitor la vizita in Romania, Secretarul de Stat american a declarat inaintea imbarcarii spre Berlin:

"Sunt nerabdatoare sa vizitez Romania, unde voi semna un acord de stabilire a unor baze de instructie. Acest acord este o declaratie despre cat de puternica a devenit relatia romano-americana. Romania este unul dintre cei mai de seama parteneri ai SUA in Irak. Este un membru NATO si foarte determinata sa lupte in razboiul cu terorismul.

Acestea vor fi si temele principale de discutie cu autoritatile romane," transmite Departamentul de Stat american.