Reporterii Antenei 1 au contribuit la prinderea lui Constantin Groza, principalul suspect in cazul elevei injunghiate. Acestia l-au convins pe Groza sa se intalneasca cu ei pentru a le da un interviu in exclusivitate. conform declaratiilor reporteritei dupa eveniment, se pare ca tanarul recidivist dorea sa transmita in acest fel informatii in apararea sa, fara insa a se preda politiei.

In schimb, dupa ce a reusit si sa afle numarul de telefon al lui C. Groza si l-a convins pe acesta sa accepte intanirea, echipa Antena 3 a anuntat politia si cu care a planuit prinderea urmaritului.

Am inceput acest topic deoarece gasesc doua motive (care, de fapt, pot fi considerate unul singur )pentru care reporterii au facut acest lucru. Si nici unul dintre aceste motive nu este in acord cu deontologia profesiei sau cu normele de etica.

Primul motiv ar fi acela ca, din lipsa de recunoastere in randul maiestuosilor lor colegi jurnalisti si a intregii romanimi, echipa Antena 1 a hotarat sa ne dovedeasca inalta lor tinuta si vitejie prin ajutarea la prinderea aceluia care este urmaritul general al momentului.

Un alt motiv ar putea fi ca, din prea mult profesionalism si teorie studiata pana la cotor, cei doi (ma refer aici la cameraman si la reporter) s-au plictisit de monotonia de fiecare zi ce ii inconjura si de lipsa de actiune (ce ar fi trebuit sa fie pe masura pregatirii lor) si au hotarat sa creeze ei insisi un eveniment.

De asemenea, acest impuls s-ar putea sa nu fi venit din sufletelele lor plictisite, ci chiar sa fi fost o palma peste ceafa data de redactorii nou-infiintatului post de Mega-Stiri.

Oricum ar fi, acest act de necugetare (din punctul meu de vedere), afecteaza puternic relatia dintre jurnalisti si surse. Desi nu avem un cod deontologic bine pus la punct, cel putin jurnalistii experimentati stiu cum sa se comporte cu sursele lor, chiar si cu cele de felul lui Constantin Groza. Implicatiile sunt de neconceput pentru regulile jocului zilnic al fiecarui jurnalist.

Increderea si legatura dintre intervievator si intervievat in cadrul unui produs mediatic s-a subtiat in aceste tipologii marginale, ca frecventa, dar centrale, ca audienta.

Sau poate gresesc si fac din tantar, armasar...

faraonul33

HRR :: Utilizator nou

stau si ma gandesc unde-ar fi ajuns lumea asta daca si-ar fi dezvaluit locatia surselor reporteri care au luat interviuri la teroristi cautati international, interviuri cu lideri de diferite miscari de eliberare cautati de echipe de ucigasi profesionisti, interviuri generatoare de mari scandaluri ce-au dus la caderi de guverne, et

sindromul reporterului de fotbal e din ce in ce mai prezent.

va ajunge el oare omniprezent? vor avea toti un vocabular format din maxim 100 de cuvinte (cum s-a vazut meciul din teren, ce parere ai de suporteri, cum ti s-a parut arbitrajul, etc.)? eu unul inclin sa cred ca da fiindca-mi amintesc de-un anunt de angajare pentru reporteri la un cotidian local care suna ceva de genul: "lipsa studiilor de specialitate poate fi inlocuita de o motivatie puternica"...

sonty

HRR :: Utilizator nou