1. Michael Crichton

Frica

Traducere si note de Iulia Gorzo

Colectie: Thriller

Dupa sfirsitul Razboiului Rece, amenintarea terorismului international nu provoaca suficienta frica. Statul global are nevoie de o catastrofa iminenta pentru a-si controla cetatenii. „Negustorii fricii" au inventat incalzirea globala. Ecoterorismul a intrat in actiune. Si provoaca: furtuni si inundatii, cutremure si tsunamiuri. In toata lumea s-a instaurat climatul fricii. Unde vom ajunge?

Publicat in America spre sfirsitul anului 2004, Frica a devenit imediat bestseller, cu atit mai mult cu cit contine o uluitoare – si sumbra! – premonitie: imensa tragedie provocata in Asia de Sud-Est de valurile tsunami. Romanul lui Crichton atinge un subiect „fierbinte" in ultimele decenii: incalzirea globala.

Purtindu-si cititorul de pe strazile Parisului pe ghetarii Antarcticii si in exoticele si periculoasele Insule ale lui Solomon, Frica te tine cu sufletul la gura de la prima la ultima pagina, constituindu-se intr-un comentariu incisiv asupra manipularii informatiei astazi.

Parintele tehno-thrillerului", Michael Crichton (n. in 1942, Chicago) a studiat literatura engleza si antropologia la Harvard, apoi si-a luat licenta la prestigioasa Harvard School of Medicine. Succesul primului roman semnat cu numele sau real, Germenul Andromeda (1969, ecranizat ulterior), il determina sa devina scriitor profesionist.

Printre cele mai cunoscute carti ale sale se numara romanele: Sfera (1987), Prizonierii timpului (1999), Marele jaf al trenului (1975), Terminalul uman (1972), Congo (1980), Jurassic Park (1990, urias succes de public, datorat si ecranizarii semnate de Steven Spielberg), Lumea pierduta (1995) si Prada (2002).

Romanul Hartuire sexuala (1994) a stat la baza unui film celebru, cu Michael Douglas si Demi Moore in rolurile principale. A semnat scenariile filmelor facute dupa romanele sale si a regizat sapte filme, folosind in premiera efecte speciale generate pe calculator in SF-ul Westworld (1973). Creeaza serialul ER (Spitalul de urgenta), cistigind opt Premii Emmy.

Romanele sale s-au vindut in peste 150.000.000 de exemplare si au fost traduse in treizeci si sase de limbi. Este singurul autor american care a reusit sa se plaseze simultan pe locul intii in topuri cu un roman, un film si un serial TV.

2. D.H. Lawrence

Paunul alb

Traducere si note de Carmen Patac

Traducerea versurilor de Nora Iuga

Colectie: Biblioteca Polirom

Actiunea romanului este plasata in decorul fermecator, dar aspru din zona in care a copilarit Lawrence. Iubiri nemarturisite, frustrari erotice, calcule maritale, casatorii ratate sau reusite – toate se impletesc in aceasta panorama a tineretii si maturizarii, in care prietenia si iubirea ajung uneori sa se confunde.

Naratorul romanului este un tinar sensibil si destul de delasator, Cyril Beardsall. Cea mai mare parte a actiunii graviteaza in jurul prietenului sau, George Saxton, care se trage dintr-o familie de truditori ai pamintului. George o iubeste pe sora lui Cyril, Lettie, care, dupa ce flirteaza ani de zile cu el, se marita cu un tinar bogat, Leslie Tempest.

Dupa ce cunoaste un oarecare succes ca negustor de cai, proprietar de paminturi si politician de duzina, dezamagit, George sfirseste intr-o stare de decadere fizica si spirituala.

„De la inceputul carierei sale de scriitor, Lawrence si-a dovedit originalitatea si lipsa de respect fata de moda literara a acelei vremi, care pretuia «forma» romanului, dar suferea in partea de continut.

Inca de la primul sau roman, Paunul alb, el il egaleaza – iar unii cred ca il si intrece – pe maestrul sau, Thomas Hardy, exact in acele pasaje in care Hardy era considerat inimitabil." (Richard Aldington)

David Herbert Lawrence (1885-1930), prozator, poet si eseist englez. In 1907 incepe primul sau roman Paunul alb, urmat de romanul psihologic Fii si indragostiti (1913). Povestea de dragoste a lui Lawrence cu Frieda von Richthofen, cu care se casatoreste in 1914, se va gasi proiectata in operele de mai tirziu.

Capodoperele Curcubeul si Femei indragostite, scrise sub puternica influenta a lui Freud si a lui Jung, sint terminate in 1915, respectiv in 1916 la Londra, unde Lawrence frecventeaza aceleasi cercuri literare ca si Virginia Woolf si Katherine Mansfield.

In 1919, sotii Lawrence se stabilesc in S.U.A, unde, in 1920, lui Lawrence ii apare romanul Fata pierduta, distins cu James Tait Black Memorial Prize. In America termina romanul cu implicatii mistico-religioase Sarpele cu pene, aparut in 1926. Revenit in Anglia, incearca, fara succes, sa obtina publicarea integrala a romanului Amantul doamnei Chatterley.

La Editura Polirom au fost traduse romanele: Amantul doamnei Chatterley (2001), Fata pierduta (2002), Fii si indragostiti (2002), Sarpele cu pene (2003), Curcubeul (2005).

3. Georges Simenon

Cine a ucis-o pe Cecile?

Traducere de Nicolae Constantinescu

Colectie: Seria Maigret

Ce politist ar fi putut sa o ia in serios pe biata Cecile Pardon? Nici macar Maigret, cu toata bunavointa lui: tinara venea intruna sa se plinga ca, pe timpul noptii, obiectele isi schimbau locul in apartamentul pe care il impartea cu matusa sa.

Era sigura, doar pusese si semne… Vestea mortii lui Cecile si a matusii Juliette, ucise amindoua in acelasi fel, cade ca un trasnet pe Quai des Orfevres. Maigret porneste imediat in cautarea asasinului si, spre surprinderea lui, descopera in lumea marunta a periferiei pariziene o veche cunostinta ce avea pe vremuri o pozitie mult mai buna in societate…

Pina acum, in Seria Maigret, au fost traduse: Prima ancheta a lui Maigret (2004), Inspectorul Cadavre (2004), Maigret si scoala crimei (2004), Cazul Louise Laboine (2004), Maigret se teme (2004), Maigret si mortul (2004), Nebunul din Bergerac (2004), Dansatoarea de la Gai-Moulin (2004), Asta-i Felicie! (2004), Maigret la New York (2005), Maigret se insala (2005), Maigret la Picratt’s (2005),

Maigret si ucigasul (2005), Domnul Gallet a decedat (2005), Spinzuratul de la Saint-Pholien (2005).

4. Eugen Munteanu

Introducere in lingvistica

Colectie: Collegium. Litere

O prezentare sintetica si accesibila a temelor-cheie din lingvistica generala, deosebit de utila studentilor aflati in primii ani de studiu la facultatile de litere.

Accentul cade pe continutul diverselor metode care s-au impus in spatiul academic modern, insa din expunere nu lipsesc o istorie a ideilor lingvistice, o clasificare detaliata a limbilor sau o tratare ampla a abordarii semiologice a limbajului uman.

Sint trecute in revista principalele contributii teoretice la clarificarea problemelor lingvisticii, facindu-se constant apel la autorii semnificativi ai disciplinei, cu precadere la reprezentanti ai „lingvisticii functionale", asa cum a fost aceasta dezvoltata in a doua parte a secolului XX, in prelungirea structuralismului lui Saussure.

Din cuprins:

Principalele discipline sau domenii de cercetare din sfera lingvisticii • Schita de istorie a ideilor lingvistice • Metode de cercetare in lingvistica • Clasificarea limbilor. Criteriul tipologic si criteriul genealogic • Semnul lingvistic. Definitie si scurt istoric • Modelul semiologic al limbajului uman.

Functiile limbii • Limba intre social si individual: sistem/vorbire (langue/parole) • Stadiul actual al cercetarii lingvistice. Perspective

Eugen Munteanu (n. 1953) este profesor la Facultatea de Litere a Universitatii „Al.I. Cuza" din Iasi si are preocupari de filosofia limbajului si teoria limbii, istoria ideilor lingvistice, semantica, lexicografie, onomastica, filologie romaneasca si studii biblice.

Dupa repetate stagii de cercetare la diferite universitati din Germania (1985, 1987, 1990, 1994, 1999), a fost lector de limba si literatura romana la Paris IV-Sorbona (1996-1999) si cercetator stiintific invitat la Universitatea „Friedrich Schiller" din Jena (1999-2001).

Participant la congrese internationale: Salonic (1994), Palermo (1995), Oxford (1996), Paris (1998), Jena (1997, 2000-2005), Trier (2001), Santiago de Compostela (2004), Berlin si Pisa (2005).

De acelasi autor, la Editura Polirom a aparut volumul Aeterna Latinitas. Mica enciclopedie a gindirii europene in expresie latina (in colaborare cu Lucia-Gabriela Munteanu, 1997). A tradus si ingrijit prima traducere in limba romana a celebrelor Carmina Burana (in colaborare cu Lucia-Gabriela Munteanu,1998).

5. Stefan Prutianu, Bogdan Anastasiei, Tudor Jijie

Cercetarea de marketing

Studiul pietei pur si simplu

Editia a II-a

Colectie: Collegium. Afaceri

Cercetarea de marketing nu este o stiinta exacta, dar nici un fel de firma, fie ea de stat sau privata, nu poate exista fara un departament de marketing viabil. Fara a se pretinde infailibila, cercetarea de marketing reduce considerabil riscul deciziilor. „Spioneaza" oameni, cu hatisul lor de dorinte, mofturi si hachite.

Nu-i destul sa identifici doar nevoile, ci e mai usor sa vinzi oamenilor ce-si doresc decit ce le trebuie.

Volumul de fata ne face cunoscute principiile, etapele dezvoltarii si reusitei unui astfel de departament. In linii strict generale, cercetarea de marketing ii intereseaza pe toti practicienii din domeniu. Indiferent de pozitia lor, de la operatorul de interviu si pina la managerul de proiect sau companie, fiecare practician va gasi aici o solutie la problema sa.

Din cuprins:

Farmecul testelor de marketing • Cum gasesti agentia de publicitate potrivita? • Raportul de cercetare • Sondajul de piata • Ancheta de piata • Evaluarea conjuncturii de piata • Analiza datelor de marketing • Experimentul de marketing • Studiul produsului prin analiza si ingineria valorii • Studiul pretului psihologic • Internetul in cercetarea de marketing

Stefan Prutianu este profesor doctor la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi; stagii in strainatate in domeniul marketingului si comunicarii (Spania, SUA, Franta); autor sau coautor al lucrarilor: Introducere in modelarea economica (1988), Marketing – Probleme, teste, comentarii (1995).

La Editura Polirom, au aparut: Comunicare si negociere in afaceri (1998), Inteligenta Marketing Plus (1998 – Premiul anului 1998 al Fondului Literar din Romania; ed. a II-a, 2004), Manual de comunicare si negociere in afaceri, 2 vol. (2000), Antrenamentul abilitatilor de comunicare. Limbaje ascunse (2005).

Bogdan Anastasiei este lector la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi, Catedra de Management-Marketing; stagii in strainatate in cadrul Programului Tempus (Spania, Franta). Domenii de competenta: managementul riscului, marketing turistic, cercetari de marketing.

Tudor Jijie este asistent la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi, Catedra de Management-Marketing, profesor asociat la MBA Romano-Canadian; stagii in strainatate (Franta si Canada). Domenii de competenta: cercetarea de marketing, managementul vinzarilor, tehnici de vinzare.

6. Speranta Anton

Incursiune in medicina naturista

In amintirea lui Valeriu Popa

Editia a X-a, revazuta si adaugita

Colectie: Hexagon

Una dintre cele mai vindute carti de medicina naturista din Romania.

Dupa trecerea multor ani de incercari si experiente, nu s-au gasit de catre medici si farmacisti metode de vindecare care sa nu fie nocive, asa cum sint medicamentele sintetice, chimioterapia, fizioterapiile pe baza de curenti.

Acestea aduc ameliorari, dar nu vindecari, atit timp cit nu se elimina cauza bolii, de aceea trebuie sa renuntam la comoditatea oferita de medicamentele sintetice in favoarea celor naturale. Avantajele pe care ti le ofera natura sint evidente. Se elimina toxinele ce cauzeaza boala si nu mai sint afectate si alte organe. Inca din Antichitate, inteleptii duceau o viata in armonie cu natura.

De indemnul lor de a trai sanatos trebuie sa tinem seama, folosind cit mai multe alimente netrecute prin foc, indepartind carnea din alimentatie, evitind mesele supraabundente.

Din cuprins:

Compendiu naturist • Recomandari pentru cei grav bolnavi • Regimuri recomandate de Valeriu Popa • Program zilnic recomandat de Valeriu Popa pentru cei grav bolnavi (cancer) • Exercitii pentru redresare • Reguli generale de sanatate

Speranta Anton este autoarea mai multor articole si carti avind ca tema vindecarea prin metode naturiste. Volumul Incursiune in medicina naturista, aparut la Editura Polirom, a ajuns la a zecea editie. A mai publicat la Polirom Ghid terapeutic naturist si retete de post (editia I, 2002, editia a II-a, 2003).

7. David Givens

Semnele dragostei si limbajul trupului

Ghid practic pentru indragostiti

Traducere de Hortenzia Pop

Colectie: Hexagon. Practic

Emotiile si sentimentele noastre sint exprimate, in mare masura, prin alte mijloace decit cuvintele. Semnificatia posturilor, a gesturilor si a mimicii, indicii ale atractiei, este aceeasi in toate societatile si culturile.

In Semnele dragostei si limbajul trupului, autorul descrie micile ritualuri ale curtarii, decodeaza limbajul trupului, analizeaza formele si culorile hainelor si descifreaza mesajele de fond care contribuie in sens pozitiv sau negativ la procesul curtarii, oferindu-va un ajutor pretios in cautarea unui partener pentru o relatie de durata.

Din cuprins:

A face curte: cele cinci faze • Faza intii: atragerea atentiei • Faza a doua: cum sa cititi sclipirea din priviri • Faza a treia: schimbul de cuvinte • Faza a patra: limbajul atingerii • Faza a cincea: a face dragoste • Spatii, locuri si interioare • Indicii chimice

David Givens, fost antropolog rezident si director al Information Services and Programs ale American Anthropological Association, este in prezent director al Center for Nonverbal Studies din Spokane, Washington. A publicat articole in Harper’s, The New Yorker, U.S. News & World Report si The New York Times.