Un calcul matematic elementar, bazat pe informatiile disponibile din sistemul energetic, arata ca la nivelul Bucurestiului producatorul de energie termica, Electrocentrale, obtine gigacaloria la un pret de cost de aproape 400.000 lei. In aceste conditii, majorarea cu 56% a tarifelor la caldura nu se sustine economic.

La randul ei, regia de transport a agentului termic, RADET, vinde energie cumparata de la Electrocentrale cu un pret care depaseste cu mai mult de jumatate pretul de productie, din cauza pierderilor foarte mari din retea. Populatia Capitalei suporta toate aceste deficiente din sistem, care, desi sunt cunoscute, nu au fost rezolvate de nici un guvern dupa 1990.

Primaria Capitalei si producatorul de agent termic, societatea Electrocentrale Bucuresti, s-au targuit ca la piata, saptamana trecuta, asupra pretului la agentul termic. Electrocentrale a solicitat o majorare cu 56% a gigacaloriei, respectiv de la 920.000 de lei vechi la peste 1.430.000, primaria a zis va dam, dar nu mai mult de 20%. Ca nu-i de unde.

La prima vedere, ai zice ca ambele parti au dreptate. Electrocentrale trebuie sa-si acopere costurile de productie, care au crescut mult in ultimul an din cauza majorarii preturilor la combustibili, iar primaria are alocata pentru subventii o suma peste care nu poate trece decat cu sacrificarea altor cheltuieli necesare Bucurestiului. La piata, unul cere, altul ofera.

In cazul disputei amintite intervine insa si un al treilea: cetateanul Capitalei, care, mai devreme sau mai tarziu, va plati mare parte din majorarea solicitata pentru gigacalorie. Dar disputa poate lua si turnura politica, dat fiind faptul ca societatea Electrocentrale se afla inca in proprietatea statului. Aspectele economice sunt insa cele care primeaza. Or, aici lucrurile sunt inca in ceata.

Doi se cearta, al treilea plateste

Electrocentrale Bucuresti este varful de lance al societatii Termoelectrica, respectiv cea mai buna filiala a sa. Pretul la care Electrocentrale vinde caloria este de 920.000 lei vechi, in conditiile in care pretul reglementat pe tara este de 1.075.000 lei.

Agentul termic este preluat insa de la poarta termocentralelor si distribuit populatiei de catre RADET, regia de termoficare ce are cea mai mare retea de distributie din Europa, dupa Moscova. RADET vinde agentul termic cu 1.430.000 lei/gigacalorie, diferenta dintre pretul reglementat si pretul practicat de RADET fiind acoperita din subventii. Aici apare o alta problema.

Pana in 2004, subventia era suportata, in proportie de 55%, de la bugetul local, iar 45% - de la bugetul de stat. In 2005, subventia de la bugetul de stat s-a redus cu o treime, anul acesta se va reduce cu 66%, iar din 2007 va disparea in totalitate.

In paralel, pretul la combustibili a crescut cu aproape 60% anul trecut, iar societatile de producere a energiei nu au reusit sa se retehnologizeze pentru a-si reduce considerabil pierderile. RADET nici atat.

Pierderile, jumatate din pretul de productie

Directorul general al societatii Termoelectrica, Teodor Ovidiu Pop, spune ca diferenta dintre pretul la care cumpara RADET energie si pretul la care o vinde este de aproape 500.000 lei, adica mai mult de jumatate din pretul de productie a energiei termice. Acesti bani se evapora, se pare, undeva pe conducte, acolo unde RADET inregistreaza pierderi de aproape 40%.

Sa insemne asta ca in ograda Termoelectrica, respectiv a filialei sale Electrocentrale Bucuresti, totul este in regula? Nicidecum. Calculele puse la dispozitia primariei de catre Electrocentrale Bucuresti sunt considerate de autoritatile locale „incomplete si irelevante". In consecinta, primaria a dat aviz negativ solicitarii Termoelectrica de majorare a tarifului la incalzire cu 56%.

Nici specialistii primariei nu se omoara cu argumentele tehnice sau economice fata de solicitarea Termoelectrica, pentru simplul motiv ca nu prea stiu cu ce se mananca afacerile din sistemul energetic. Nu in ultimul rand, acestia au uitat si de legea prin care comerciantii preavizeaza modificarile de pret cu minimum doua luni inainte de a intra in vigoare.

Si, ca sa compenseze lipsa de argumente, edilii Capitalei baga in fata populatia, care oricum va deveni o victima sigura.

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara