Compania ceha Zentiva a cumparat mai putin de jumatate din actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti (simbol SCD), pe care intentiona sa le preia, prin oferta publica lansata la Bursa de Valori Bucuresti

Zentiva a ajuns astfel la o participatie de circa 75% din capitalul Sicomed. Prin obtinerea a doar 75% din capitalul Sicomed, Zentiva poate schimba denumirea producatorului roman de medicamente, dar nu poate delista actiunile de la cota BVB. „Potrivit art. 206 din Regulamentul nr.

13/2004 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), ca sa poata solicita delistarea Sicomed, Zentiva trebuia sa inregistreze in oferta publica de la BVB fie o subscriere de 90% din partea actionarilor carora s-a adresat, fie sa ajunga la o detinere de 95% din capitalul social al producatorului de medicamente prin cumparari din piata, ceea ce nu s-a intamplat, vom vedea ce vor decide

actionarii in perioada urmatoare", ne-a declarat, ieri, Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. Potrivit acestuia, Zentiva are si optiunea de a lansa o noua oferta publica de actiuni la BVB, in cazul in care isi mentine decizia de delistare a Sicomed.

In cadrul ofertei au fost preluate 99,7 milioane de actiuni, reprezentand 23,9% din capitalul Sicomed, iar pentru achizitia acestora initiatorul ofertei a platit 136,6 milioane de lei (37,4 milioane de euro). Au ramas in proprietatea altor actionari 104,6 milioane de titluri, echivalentul a 25,09% din capital.

Zentiva, care detinea 51% din capitalul social al Sicomed, a lansat, in decembrie 2005, o oferta publica pentru achizitionarea a 204,39 milioane de actiuni, reprezentand restul de 49% din capital.

„Azi (ieri - n.r.) s-au decontat tranzactiile din cadrul ofertei lansate de Zentiva pentru actiuni Sicomed, dar au ramas 104.619.501 actiuni SCD nesubscrise, pentru pretul oferit de cehi, de 1,37 lei noi/titlu, ceea ce inseamna ca au obtinut mai putin de jumatate din actiunile pe care au vrut sa le cumpere", ne-au declarat brokerii de la BVB.

Oferta publica de cumparare lansata de Zentiva si intermediata de ING Securities s-a inchis pe 12 ianuarie 2006, pentru 99.771.169 actiuni SCD la pretul aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de 1,37 lei noi/titlu, valoarea totala raportata la BVB fiind de 136,686 milioane lei noi.

SIF Oltenia si SIF Muntenia, actionarii minoritari ai Sicomed, au subscris in cadrul ofertei. SIF Oltenia si-a van-dut participatia de 10% la un pret de 1,37 lei pe actiune, incasand 58,1 milioane de lei (15,8 milioane de euro).

In acelasi timp, SIF Muntenia si-a vandut pachetul de actiuni desinut la Sicomed, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 60,1 milioane lei (16,3 milioane euro).

Spre deosebire de acestia, fondul de investitii QVT Fund LP, care a contestat pretul oferit de cehi de 1,37 lei noi/actiune nu a subscris in cadrul ofertei, dar a ajuns, prin cumparari succesive, sa detina un pachet de circa 12% din actiunile Sicomed.

Articol integral in Averea